Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Κυθηραϊκές προλήψεις.- Προγνωστικά του καιρού στα Κύθηρα.


-Σαν είναι κατσιφάρα στο βουνό, βροχή να μη φοβάσαι.

-Όταν τα κοράκια κυνηγιούνται μεταξύ τους και κάνουν τούμπες στον αέρα, προμηνύεται πως θα ακολουθήσουν ημέρες κακοκαιρίας.


-Εάν κατά το βασίλεμα του ήλιου,είναι καθαρή η δύση και ρόδινη,προμηνύει πως η επόμενη ημέρα θα είναι καλή, εάν δε ο ήλιος βασιλεύει «κολυμπώντας» στα σύννεφα,προμηνύει πως την επόμενη ημέρα θα είναι κακοκαιρία.

-Όταν οι ακτίνες του ήλιου κατά το βασίλεμα ρίχνουν φως άσπρο,προμηνύουν κακοκαιρία, όπως λέει το ρητό «Άσπρος ήλιος,μαύρη μέρα».

-Προγνωστικό του καιρού από τον κύκλο του ήλιου ή του φεγγαριού, λένε το εξής ρητό «Του ήλιου κύκλος άνεμος, του φεγγαριού χειμώνας».

-Όταν οι γάτες παλεύουν μεταξύ τους,προμηνύει κακοκαιρία.

-Όταν η γάτα κάθεται και είναι στραμμένη προς ένα σημείο του ορίζοντα, συνάμα δε σκουπίζει το πρόσωπό της με το πόδι της, προμηνύει πως από εκείνο το σημείο θα φυσήσει ο άνεμος την επόμενη ημέρα.

-Όταν τα ζώα,κατά το βράδυ και ιδίως τα βόδια που μεταφέρονται στον σταύλο τους,αρπάζουν βιαστικά βλαστούς θάμνων και τους τρώνε λαίμαργα,προμηνύεται πως τις επόμενες ημέρες θα έχουμε κακοκαιρία.

-Επίσης, όταν οι γλάροι έρχονται από την θάλασσα κοπάδι και πετούν πάνω από την ξηρά, προμηνύεται πως θα ακολουθήσουν κακοσυνάτες ημέρες.
------------------------------------------------------------------------------------------- "Kυθηραϊκά,λαογραφικά,γλωσσικά"-Ιωαν.Κασιμάτη,αρχείο βιβλιοθήκης Κ.Ι.Π.Α.- 
Επιμέλεια Τίνα Ταμβάκη
-------------------------------------------------------------------------------------------