Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ



ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Θέμα : «Αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Λακωνίας για ακαρπία»
            Ήδη από τον περυσινό Ιούνιο, είχα επισημάνει με ερώτησή μου στη Βουλή, τη σημαντική πτώση που αναμενόταν να επιφέρει στη φετινή σοδειά των ελαιοπαραγωγών της Λακωνίας, το φαινόμενο της έντονης ανθόπτωσης και της κακής καρπόδεσης στα ελαιόδεντρα, λόγω ασυνήθιστων για την εποχή και την περιοχή καιρικών συνθηκών. Το φαινόμενο αυτό είχε παρατηρηθεί εκτός της Λακωνίας και σε άλλες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας μας (αρ. πρωτ. 11856/13-06-2013 ερώτηση).
            Στη σχετική απάντηση του Υπουργείου είχε επισημανθεί ότι οι ζημιές αυτές από ακαρπία (κακή καρπόδεση) μπορούν να ενταχθούν υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.) (αρ. πρωτ. 1161/01-07-2013 απάντηση).
            Τον Σεπτέμβριο του 2013 επανήλθα στο θέμα, ζητώντας να ενημερωθώ για την πορεία των ενεργειών για την ενίσχυση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών του Νομού. Στην απάντηση του Υπουργείου αναφερόταν ότι τα ετήσια προγράμματα ΚΟΕ, για το σύνολο της χώρας και για όλες τις καλλιέργειες, υποβάλλονται στις αρχές του επόμενου έτους, προκειμένου να είναι επαρκώς τεκμηριωμένος ο σχετικός φάκελος που συνοδεύει το αίτημα, ώστε να μην απορριφθεί. Η δε διαδικασία συμπλήρωσης του φακέλου δεν δύναται να ολοκληρωθεί πριν από τη συγκομιδή του προϊόντος (αρ. πρωτ. 152/15-10-2013 απάντηση).
            Σημειωτέον ότι στις 28-03-2014, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής μου στη Βουλή με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Σκορδά, που αφορούσε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ελαιόλαδου, επεσήμανα ότι η φετινή ελαιοπαραγωγή μειώθηκε στο 56% σε σχέση με πέρυσι και ο Υφυπουργός επιβεβαίωσε τα στοιχεία και μάλιστα συμπλήρωσε ότι η πτώση αυτή αποδίδεται σε κλιματολογικούς παράγοντες κατά την ανθοφορία.
            Η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί εξαιτίας της σημαντικής πτώσης της σοδειάς τους λόγω της ακαρπίας, επιβάλλει την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών που φαίνεται ότι ήδη καθυστερούν, ώστε να καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις στους πληγέντες παραγωγούς.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός και καλείται να καταθέσει όλα τα σχετικά έγγραφα:
            1.- Έχουν ενταχθεί οι ζημιές από ακαρπία των ελαιόδεντρων στο ετήσιο Πρόγραμμα ΚΟΕ; Έχει αποσταλεί προς έγκριση στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
2.- Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία και για ποιους συγκεκριμένους λόγους παρατηρείται η σημαντική αυτή καθυστέρηση, δεδομένου ότι το Πρόγραμμα έπρεπε να είχε υποβληθεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα άλλωστε και με τη σχετική προγενέστερη απάντηση του Υπουργείου; Πότε συγκεκριμένα αναμένεται να υποβληθεί το Πρόγραμμα ΚΟΕ;
3.- Έχει εκδοθεί το πόρισμα-γνωμάτευση από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που έχει συσταθεί στο ΥΠΑΑΤ, η οποία εξετάζει το φαινόμενο της ακαρπίας; Ποια τα αποτελέσματα του πορίσματος;
4.- Σε περίπτωση που δεν έχει ακόμα εκδοθεί το πόρισμα αυτό, για ποιους λόγους παρατηρείται η καθυστέρηση και πότε αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας;
5.- Έχει εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους;
6.- Ποια είναι όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τη μείωση της ελαιοπαραγωγής σε επίπεδο χώρας, Περιφέρειας Πελοποννήσου και για το Νομό Λακωνίας ειδικότερα;
Αθήνα, 10 Απριλίου 2014
Η ερωτώσα Βουλευτής

Φεβρωνία Πατριανάκου



ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Θέμα : «Αποζημίωση πληγέντων παραγωγών εσπεριδοειδών στη Λακωνία»
            Σημαντικές είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στη φετινή παραγωγή εσπεριδοειδών στη Λακωνία, λόγω των ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών στην περιοχή, όπως σας έχω κατ’ επανάληψη μέσω αναφορών γνωστοποιήσει. Συγκεκριμένα, οι υπερβολικές για την εποχή βροχοπτώσεις, καθώς και τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν, προκάλεσαν σοβαρότατα προβλήματα και εκτεταμένες καταστροφές στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών και κυρίως πορτοκαλιών και μανταρινιών. Σημειωτέον ότι υπάρχουν πολλοί παραγωγοί των οποίων η σοδειά έχει υποστεί ολική καταστροφή.
            Εκτός από τη Λακωνία και σε άλλες περιοχές της χώρας μας καταγράφονται σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, οι οποίες αποδίδονται στον παράγοντα των έντονων και άκαιρων βροχοπτώσεων.
            Οι επιπτώσεις των ζημιών αυτών είναι προφανείς όχι μόνο για το εισόδημα των παραγωγών των εσπεριδοειδών, αλλά και για το εισόδημα των επιχειρήσεων τυποποίησής τους και χυμοποίησης.
            Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.- Προτίθεται να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να καταγραφούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών της Λακωνίας από τις έντονες και άκαιρες για την περιοχή βροχοπτώσεις;
2.- Προτίθεται να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες ενισχύσεις για τους πληγέντες παραγωγούς εσπεριδοειδών της Λακωνίας;
            Αθήνα, 11 Απριλίου 2014
            Η ερωτώσα Βουλευτής

            Φεβρωνία Πατριανάκου


Δελτίο Τύπου
Σπάρτη, 14 Απριλίου 2014
Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες παραγωγοί εσπεριδοειδών και οι ελαιοπαραγωγοί της Λακωνίας
            Την άμεση αποζημίωση των παραγωγών της Λακωνίας, που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στη σοδειά τους λόγω ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων, ζητά η Φεβρωνία Πατριανάκου από τον αρμόδιο Υπουργό.
            Συγκεκριμένα, με νέα ερώτησή της στη Βουλή επανήλθε στο ζήτημα της αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών του Νομού που έχουν πληγεί από το φαινόμενο της ακαρπίας. Η Βουλευτής επισημαίνει ότι με βάση και τις απαντήσεις που είχε δώσει το Υπουργείο στις δύο προηγούμενες ερωτήσεις της, οι ζημιές των ελαιοπαραγωγών από ακαρπία (κακή καρπόδεση) μπορούν να ενταχθούν, υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, σε πρόγραμμα Κ.Ο.Ε. (Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων). Τα ετήσια αυτά προγράμματα για το σύνολο της χώρας και για όλες τις καλλιέργειες, υποβάλλονται στις αρχές του επόμενου έτους από το έτος ζημιάς, προκειμένου να είναι επαρκώς τεκμηριωμένος ο σχετικός φάκελος που συνοδεύει το αίτημα, ώστε να μην απορριφθεί, ενώ η διαδικασία συμπλήρωσης του φακέλου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από τη συγκομιδή του προϊόντος.
            Η Φεβρωνία Πατριανάκου ζητά την επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημίωσης μέσω του προγράμματος Κ.Ο.Ε., που φαίνεται ότι καθυστερεί, καθώς και συγκεκριμένα στοιχεία για τη μείωση της φετινής ελαιοπαραγωγής, η οποία -όπως άλλωστε είχε επικαλεστεί και κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής της στη Βουλή- έχει μειωθεί συνολικά στο 56% σε σχέση με πέρυσι. 
            Με άλλη ερώτησή της στη Βουλή, η Φεβρωνία Πατριανάκου επισημαίνει τις σημαντικές ζημιές που έχουν προκληθεί στη φετινή παραγωγή εσπεριδοειδών στη Λακωνία, λόγω των ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών στην περιοχή, όπως άλλωστε έχει  κατ’ επανάληψη, μέσω αναφορών της στη Βουλή, γνωστοποιήσει. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η Βουλευτής, οι υπερβολικές για την εποχή βροχοπτώσεις, καθώς και τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν, προκάλεσαν σοβαρότατα προβλήματα και εκτεταμένες καταστροφές στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών και κυρίως πορτοκαλιών και μανταρινιών, ενώ υπάρχουν πολλοί παραγωγοί των οποίων η σοδειά έχει υποστεί ολική καταστροφή. Η Φεβρωνία Πατριανάκου ζητά την άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών της Λακωνίας, καθώς και την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων ενισχύσεων για τους πληγέντες παραγωγούς.