Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Οριστικά Ανατολικά της Κρήτης η καταστροφή των χημικών της Συρίας. Καμία χώρα δεν στήριξε το ελληνικό αίτημα . Επιστολή Βενιζέλου

kriti - benizelos - skoulakis - arnaoutakis

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, και τους εκπροσώπους των φορέων της Περιφέρειας Κρήτης, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ. Ειρηναίο, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου & Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, Γιάννη Κουράκη, κ.α. απέστειλε, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά με την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Στην εν λόγω επιστολή πραγματοποιείται ενημέρωση αναφορικά με το ζήτημα, ενώ παρουσιάζονται και οι διασφαλίσεις, που έχουν συγκεντρωθεί από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης.


“Η Ελλάδα, δια του Υπουργείου Εξωτερικών, επεδίωξε ευθύς εξαρχής – με έντονα διπλωματικά διαβήματα και σειρές επαφών – να μην πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο, αλλά στον Ατλαντικό, η εν πλω υδρόλυση του τμήματος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, το οποίο πρέπει επιστημονικά να υπαχθεί στη διαδικασία αυτή. Δυστυχώς, παρά την ύπαρξη της προσφοράς πορτογαλικού λιμένα στις Αζόρες (Ατλαντικός), αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι η Ιταλία είχε ήδη διαθέσει λιμάνι στην Καλαβρία (Μεσόγειος) για τη μεταφόρτωση των υλικών. 

Κυρίως, όμως, δεν κατέστη δυνατό, γιατί δεν υπήρξε από άλλες μεσογειακές  χώρες αντίδραση αντίστοιχη με την ελληνική και διότι η διαδρομή στη Μεσόγειο είναι μικρότερη, καθώς το συριακό λιμάνι εκκίνησης βρίσκεται στη Μεσόγειο και οι καιρικές συνθήκες κρίνονται από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ/OPCW) καταλληλότερες από αυτές του Ατλαντικού”, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, στην επιστολή παρατίθενται και οι πολιτικές/θεσμικές εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες παρέχονται από τη στιγμή, που δεν κατέστη εφικτό να αποφευχθεί η εν πλω υδρόλυση στη Μεσόγειο. 
“Η όλη επιχείρηση διεξάγεται σε εκτέλεση σχετικής Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον ίδιο τον ΟΗΕ και αρμόδιο βραχίονα του, τον ΟΑΧΟ. Κανείς δεν μπορεί, διεθνώς, να εγγυηθεί περισσότερο την προστασία του περιβάλλοντος από τον ίδιο τον ΟΗΕ”, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Ακολουθεί η παράθεση των τεχνικών και πρακτικών εγγυήσεων, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών στην επιστολή του καταλήγει: “Η Κρήτη, όπως όλες οι θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας, πρέπει να έχει τη βεβαιότητα ότι έχουν διαμορφωθεί πλήρεις και πολλαπλές εγγυήσεις ασφαλείας για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ως προς την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Το πρόσφατο περιστατικό στις ακτές της Μυκόνου δείχνει ότι από αλλού μπορεί να προκύψει πρόβλημα στη Μεσόγειο και όχι από τις επίσημες δραστηριότητες του ΟΗΕ”.
---------------------------
Πηγή:  newsta.gr
---------------------------