Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Μικρή ανεμογεννήτρια φτεροκοπά σαν πουλί

 
Είναι πουλί; Είναι αεροπλάνο; Όχι δεν είναι ο σούπερμαν, είναι μια πρωτοποριακή ανεμογεννήτρια.
Πρόκειται για το νέο τεχνολογικό επίτευγμα της Festo (ναι, είναι η ίδια εταιρεία που κατασκεύασε το βιονικό καγκουρό που τροφοδοτείται αυτόνομα με κινητική ενέργεια) που αντί για τις περιστρεφόμενες έλικες των συμβατικών ανεμογεννητριών βασίζεται σε ένα ζευγάρι φτερά που παράγουν ενέργεια.

Η ανεμογεννήτρια Festo DualWing Generator προορίζεται για χαμηλής κλίμακας εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας σε αστικές περιοχές ή σε κατοικίες.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι παρά το σχέδιο και τη λειτουργία της -μοιάζει περισσότερο με πουλί που φτεροκοπά παρά με ανεμογεννήτρια- η συσκευή έχει αξιοσημείωτη απόδοση σε σύγκριση με άλλες μικρές ανεμογεννήτριες, ειδικά σε μέσες ταχύτητες ανέμου μεταξύ τεσσάρων και οκτώ μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Έμπνευση για την DualWindGenerator αποτέλεσε η ίδια η φύση -ακόμα μια περίπτωση βιομιμητισμού- ενώ η τεχνολογία της εκμεταλλεύεται την ίδια αρχή που κάνει τα πτηνά να πετούν με το φτεροκόπημα, αλλά στο αντίστροφο.

“Η αρχή του συστήματος συνίσταται στην αντιστροφή της αρχής που διέπει το φυσικό χτύπημα των φτερών: ενώ τα πουλιά παράγουν την απαραίτητη ενέργεια για να πετάξουν μπροστά, ένα στατικό σύστημα όπως η ανεμογεννήτρια DualWingGenerator συλλέγει την κινητική ενέργεια από την ροή των αερίων μαζών. Η αιολική ενέργεια δημιουργεί μια γραμμική ανυψωτική κίνηση σε αυτή την περίπτωση, η οποία κινεί έναν ρότορα. Με τη βοήθεια μιας ηλεκτρογεννήτριας, η παραγόμενη ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική” εξηγεί η Festo.

anemogennitria-festo-113996 (2) Η DualWingGenerator χρησιμοποιεί τέσσερα πτερύγια που λειτουργούν συνδυαστικά για να παράξουν περιστροφική κίνηση από την κάθετη κίνηση των φτερών. Επίσης, η τεχνολογία επιτρέπει την αυτόνομη βελτιστοποίηση της απόδοσης και την προσαρμογή στις μεταβολές των συνθηκών του ανέμου όταν συνδυάζεται με ένα “έξυπνο” σύστημα ελέγχου της εταιρείας.

“Τα τέσσερα φτερά είναι τοποθετημένα αναλογικά στις δύο πλευρές της κεντρικής “κολώνας”. Τα δύο άνω και τα δύο κάτω φτερά είναι τοποθετημένα πάνω στον ίδιο μηχανοκίνητο άξονα. Όταν πνέει ο άνεμος, οι δύο πλευρές κινούνται συγχρονισμένες στον κάθετο οδηγό, αλλά σε διαφορετικές κατευθύνσεις: όταν οι μεν πάνω προς τα πάνω οι δε κατεβαίνουν και αντιστρόφως. Το ζεύγος των φτερών δημιουργεί μια λειτουργική ενότητα που μπορεί να παράξει ενέργεια με βέλτιστο τρόπο χάρη στις υγρο-μηχανικές της ιδιότητες.

Η τεχνολογία πέρα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις μηχανικές της ιδιότητες σε εργασίες άντλησης ή παραγωγής πεπιεσμένου αέρα για βιομηχανική χρήση.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα της Festo.

Δείτε το video.


--------------------------------
Πηγή: econews.gr
--------------------------------