Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Η Κομισιόν ζητά από τα κράτη μέλη την επιστροφή 318 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν στο πλαίσιο της ΚΑΠ. 680.000 ζητά από την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης λογαριασμών, ζητά την επιστροφή κονδυλίων της ΚΑΠ συνολικού ύψους 318 εκατ. ευρώ, τα οποία δαπανήθηκαν αδικαιολόγητα από τα κράτη μέλη. 

Ωστόσο, επειδή ορισμένα από τα ποσά αυτά έχουν ήδη ανακτηθεί, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της σημερινής απόφασης θα είναι περίπου 315 εκατ. ευρώ. 

Το ποσό αυτό θα επιστραφεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης με τους ενωσιακούς κανόνες ή λόγω πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών. Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εκταμίευση των ποσών και τον έλεγχο των δαπανών στο πλαίσιο της ΚΑΠ και η Επιτροπή οφείλει να διασφαλίζει τη σωστή χρησιμοποίηση των κονδυλίων από τα κράτη μέλη.

Από την χώρα μας η Κομισιόν ζητάει την επιστροφή 680.000 ευρώ η οποία αφορά «προτεινόμενη διόρθωση για αδυναμίες στο καθεστώς ενισχύσεων όσον αφορά τη μεταποίηση ροδάκινων και αχλαδιών».

Κυριότερες δημοσιονομικές διορθώσεις

Με βάση την τελευταία αυτή απόφαση, θα ανακτηθούν ποσά από 11 κράτη μέλη: Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Φινλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Οι σημαντικότερες επιμέρους διορθώσεις είναι οι εξής:
  • 238,90 εκατ. ευρώ (δημοσιονομικές επιπτώσεις: 237,83 εκατ. ευρώ) καταλογίζονται στη Γαλλία για αδυναμίες όσον αφορά την κατανομή δικαιωμάτων
  • 12,94 εκατ. ευρώ (δημοσιονομικές επιπτώσεις1: 21,04 εκατ. ευρώ) καταλογίζονται στην Πορτογαλία για αδυναμίες όσον αφορά την πολλαπλή συμμόρφωση
  • 10,03 εκατ. ευρώ καταλογίζονται στη Γαλλία για ελλείψεις όσον αφορά την εφαρμογή του μέτρου για τους αγρότες νεαρής ηλικίας και τον έλεγχο των επιδοτούμενων δανείων.
  • Μετά την απόφαση (T-267/07) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά προηγούμενης απόφασης της Επιτροπής, θα επιστραφούν στην Ιταλία 2,11 εκατ. ευρώ.
-------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------