Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Απάντηση κ. Μιχάλη Πρωτοψάλτη στο Δημοσίευμα μας "Οι Υποψήφιοι Δήμαρχοι Κυθήρων Ερωτώνται - Θέμα 1ο ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ"

Κύριε Λαμπρινίδη
Επιθυμώ στα πλαίσια του ενημερωτικού διαλόγου που αναγγείλατε, με την ευκαιρία  των αυτοδιοικητικών εκλογών, να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου, για το 1ο θέμα του δημοσίου διαλόγου σας, "Ύδρευση-Αποχέτευση".
Αν καί το ερώτημά σας απευθύνεται στους υποψηφίους Δημάρχους,
το κάνω γιατί νομίζω ότι θα βοηθήσω  όλους τους υποψηφίους να μάθουν πως λειτουργεί το σύστημα ύδρευσης- αποχέτευσης στο Δήμο μας, αφού τα τελευταία 8 χρόνια έχω την ευθύνη αυτού του τομέα.

Στα Κύθηρα υδροδοτούνται όλοι οι κατοικημένοι  οικισμοί, το νερό εξασφαλίζεται από την άντληση 33 γεωτρήσεων, της πηγής Μαγγάνου για τον Καραβά, των πηγών της Γωνίας και των Βιαραδίκων, ενώ υπάρχει η δυνατότητα χρήσης και 2 πηγαδιών.

Υπολογίζεται ότι  τις ημέρες αιχμής η ζήτηση ξεπερνάει τα 5.000 κυβικά το 24ωρο.
Για να  εξοικονομηθεί και να φθάσει το νερό στην βρύση του σπιτιού μας, συνδέονται τα χωριά μας με περισότερα από 400 χιλιόμετρα δικτύου,  χρησιμοποιούνται 35 δεξαμενές και εκτός από τις αντλίες των γεωτρήσεων λειτουργούν 7 αντλιοστάσια.

Για την βελτίωση της ποιότητας λειτουργούν συστήματα φίλτρων σε 4 περιοχές, στις οποίες περιέχεται μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου και μαγγανίου. Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να μπούν σε λειτουργία δύο ακόμη μονάδες φίλτρων.
Για τον έλεγχο της ποιότητας ο Δήμος μας έχει συμβληθεί με πιστοποιημένο  εργαστήριο,  πραγματοποιούνται μηνιαίες δειγματοληψίες, συνολικά πάνω από 100 ετησίως. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων το νερό χλωριώνεται.
Στα Αντικύθηρα υδροδοτούνται όλοι οι οικισμοί. Για να φθάσει το νερό και στο τελευταίο σπίτι, χρησιμοποιούνται 5 δεξαμενές καί 4 αντλιοστάσια. Η πηγή του Ποταμού  είναι αυτή η οποία τροφοδοτεί ολόκληρο το νησί, ενώ στα Γαλαλιανά υπάρχει και συλλέκτης ομβρίων.
Για όλες τις γεωτρήσεις και τις πηγές έχουμε εκδόσει άδειες χρήσης. Είμαστε στην τελευταία φάση έκδοσης αδειών για την ανόρυξη  5 νέων γεωτρήσεων στα Κύθηρα και 2 στα Αντικύθηρα. Διαδικασία την οποία είχαμε ξεκινήσει πριν χρόνια και ελπίζουμε πολύ σύντομα να εκδοθούν οι άδειες των νέων γεωτρήσεων.
Στο άμεσο μέλλον πρόκειται να υλοποιηθούν, στον τομέα της ύδρευσης τα εξής μεγάλα έργα
Εχει αξιολογηθεί θετικά και έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ μελέτη, τηλεματικού ελέγχου, γεωτρήσεων, δεξαμενών και δικτύων.
Έχει υποβληθεί καί έχει εγκριθεί  πρόταση για χρηματοδότηση μιας μονάδας αφαλάτωσης 500 κυβικών το εικοσιτετράωρο, είναι επίσης όριμη η μελέτη  κατασκευής πλήρους εσωτερικού δικτύου στην Αγία Πελαγία.

Έχουν δαπανηθεί σημαντικά κονδύλια τα τελευταία χρόνια για  την βελτίωση και αντικατάσταση των δικτύων, κατασκευή δεξαμενών και γενικά των συστημάτων ύδρευσης.
Η αποκατάσταση των βλαβών, αντιμετωπίζεται είτε από συνεργεία του Δήμου, είτε από ντόπιους επαγγελματίες. Δεν έχουμε υιοθετήσει την άποψη εργολάβων να αναθέτουμε "συγκεντρωτικά",  σ' αυτούς την αποκατάσταση των βλαβών της ύδρευσης, επειδή ούτε μπορεί να προβλεφθεί τι ζημιές θα έχουμε ετησίως, ενώ η συνεργασία απευθείας με μόνιμους εξυδικευμένους επαγγελματίες, είναι οικονομικότερη και πιό αποτελεσματική.

Η άποψη που εμφανίζει το σύστημα ύδρευσης άχρηστο και πρέπει εκ βάθρων να  αλάξει είναι ανεδαφική. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι μόνο για το εσωτερικό δίκτυο της Αγίας Πελαγίας η μελέτη κόστισε 100,000€ και το έργο έχει προϋπολογισμό 3.000.000€, ο καθένας αντιλαμβάνεται πόσα κεφάλαια απαιτούνται γιά το υπόλοιπο νησί.

Αποχέτευση:
Στα Κύθηρα λειτουργεί η Μονάδα  Επεξεργασίας Λυμάτων στο Καψάλι, στην οποία οδηγούνται τα Λύματα της Χώρας και του Καψαλίου, είναι εγκατάσταση κλασικού τύπου και είναι σε λειτουργία τα τρία τελευταία χρόνια.

Στον οικισμό του Ποταμού υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης, το οποίο καταλήγει σε συπτικούς  βόθρους οι οποίοι έχουν κατασκευασθεί από την δεκαετία του 1980. Για την επεξεργασία των λυμάτων της περιοχής έχουμε ξεκινήσει από το 2008 την διαδικασία αδειοδότησης και εγκρίσεων, εγκατάστασης μονάδας επεξεργασίας.

Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, έχει υποβληθεί πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για την χρηματοδότηση του έργου. Η μελέτη προβλέπει την εγκατάσταση σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας κλειστού τύπου, δυναμικότητας 1.500 μονάδων, θα μπορεί να επεξεργάζεται επιπλέον  300 κυβικά βοθρολυμάτων βυτιοφόρων, το εικοσιτετράωρο, ενώ προβλέπεται επέκταση της μονάδας στο μέλλον για την εξυπηρέτηση των γύρω οικισμών.

Η παρακολούθηση των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης είναι επίπονη, απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα όλες τις ώρες του εικοσιτετραώρου, το θετικό, κατά την γνώμη μου αποτέλεσμα των τελευταίων ετών, οφείλεται εκτός από την προσωπική μου καθημερινή ενασχόληση, στην εργατικότητα και αποτελεσματικότητα ορισμένων συνεργατών.
----------------------------------------
Μιχάλης Πρωτοψάλτης
Αντιδήμαρχος