Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2014



ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2014

Κυθήριες – Κυθήριοι

Αντικυθήριες – Αντικυθήριοι

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες απανταχού της Γης

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Είθισται, σε ημέρες εορτών και επετειακών αργιών όπως η πρώτη μέρα του νέου έτους, να ανταλλάσσουμε ευχές και φιλοφρονήσεις, να τονίζουμε τα στοιχεία της ελπίδας και ενός καλλίτερου αύριο που περιμένουμε αγωνιωδώς να ανατείλει. Λυπάμαι που θα προτιμήσω φέτος να προσγειωθώ στην οικτρή πραγματικότητα, καθώς το 2014 που μόλις ανέτειλε θα είναι μια χρονιά πολλών προκλήσεων για τα αγαπημένα μας νησιά, Κύθηρα και Αντικύθηρα, και τους φιλοπρόοδους, ευγενείς και αξιοπρεπείς ηρωικούς κατοίκους τους.

Μεγίστη πρόκληση όλων προβάλλει απειλητικά ενώπιόν μας η διαφαινόμενη αναστάτωση των υπαρχόντων ακτοπλοϊκών συνδέσεων των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με τους λιμένες μείζονος σκοπιμότητας, δηλαδή τον Πειραιά, το Γύθειο και την Κίσσαμο. Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις εκφράζονται, επιμένω και θα επιμένω ότι το πρόβλημα υφίσταται για όσο το αρμόδιο Υπουργείο δεν ξεκαθαρίζει επίσημα και χωρίς αστερίσκους τη θέση του και κυρίως τις προθέσεις του για τις συγκεκριμένες ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Είναι μεγίστη τριτοκοσμική κατάντια να ασκείται η πολιτική με ανεπίσημες δηλώσεις υπηρεσιακών στελεχών ενός Υπουργείου, ή με προσωπικές αναφορές του Υπουργού που δεν έχουν επίσημο χαρακτήρα. Πόσο δύσκολο είναι άραγε στο ΥΝΑ να προβεί στην έκδοση ενός επίσημου Δελτίου Τύπου και να μας ενημερώσει για τις προθέσεις του σχετικά με τα νησιά μας, ώστε να ξέρουμε και εμείς τι να πράξουμε;

Με ευγνωμοσύνη ευχαριστούμε την πλοιοκτησία και το πλήρωμα του τοπικού F/B ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ για την ετήσια απρόσκοπτη εξυπηρέτηση που μας παρέχουν στη γραμμή Νεάπολης – Κυθήρων – Αντικυθήρων, αλλά και για τις πολλές εκτός προγράμματος προσεγγίσεις του πλοίου σε έκτακτα περιστατικά (πυρκαγιές, μεταφορά καυσίμων, ιατρικά περιστατικά κ.λπ.), προσφορά που είναι ανεκτίμητης αξίας στην τοπική κοινωνία και την οποία ουδείς τολμά να θίξει ή να υποβαθμίσει. Δεν μπορούμε, όμως, να συμβιβαστούμε με την κατάργηση της γραμμής του Πειραιά, την υποβάθμιση ή κατάργηση των γραμμών του Γυθείου και της Κισσάμου, καθώς οι λιμένες αυτοί συνιστούν λιμένες μείζονος σκοπιμότητας και ζωτικότητας για τα δύο νησιά που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκατασταθούν από τη Νεάπολη. Άλλου είδους επιβατικό κοινό, άλλες τουριστικές ροές και διαφορετικής προέλευσης κίνηση εξυπηρετεί το τοπικό πλοίο και άλλου είδους οι υπερτοπικές συνδέσεις. Ας κατασκευάσει πρώτα το Κράτος έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο μέχρι τη Νεάπολη και τότε ας έρθει να ξανασυζητήσουμε το θέμα. Τα επιχειρήματά μας είναι τόσο στέρεα δομημένα και νομικά βάσιμα, που είναι βέβαιον ότι η νομική οδός δεν μπορεί παρά να μας δικαιώσει. Εξάλλου, το γεγονός ότι η δική μας ακτοπλοϊκή γραμμή είναι η μοναδική πολυετής σύμβαση δημόσιας υπηρεσίας που ενδέχεται να καταργηθεί, είναι από μόνο του τουλάχιστον ερευνητέο, αν όχι ύποπτο. Άραγε οι υπόλοιπες πολυετείς δημόσιες συμβάσεις δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα; Γιατί επιχειρείται η κατάργηση μόνο της δικής μας; Τι ακριβώς συμβαίνει που δεν γνωρίζουμε; Τι συνεννοήσεις έχουν υπάρξει, με ποιους, από ποιους, προς ποιους και με τι τίμημα; Υπάρχει πολυετής δημόσια σύμβαση που το Κράτος και η ΛΑΝΕ έχουν υποχρέωση να τηρήσουν, σύμφωνα με την παγία αρχή του Δικαίου pacta sunt servanta (οι συμβάσεις πρέπει να τηρούνται).

Θέλω να το δηλώσω από τώρα και ας γίνει αντιληπτό από όλους: ΜΟΝΟ η νομική οδός είναι εκείνη που μπορεί να αποτρέψει την ακτοπλοϊκή απομόνωση των νησιών μας. ΜΟΝΟ δια της προσφυγής στη Δικαιοσύνη θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα ολόκληρων δεκαετιών για τα οποία έχουν μοχθήσει και κοπιάσει οι πριν από εμάς, τη μνήμη των οποίων έχουμε υποχρέωση να τιμήσουμε. Ας κοιτάξει το Κράτος να μειώσει πρώτα τους παρανοϊκά αδικαιολόγητους χρυσούς μισθούς των απείραχτων ακόμα ΔΕΚΟ, ας περικόψει τα άπειρα χρυσά και για τον υπόλοιπο κόσμο βλακώδη κοστοβόρα προνόμια των καστών και των διαφόρων προνομιούχων ομάδων, ας εισπράξει τα δεκάδες δις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από τους έχοντες και κατέχοντες, ας επιβάλει δικαιότερη φορολογία σε όσους διαχρονικά δεν τολμά να αγγίξει, ας ελέγξει τον φαύλο κύκλο των υπερκοστολογήσεων των δημοσίων και δημοτικών έργων, ας κάνει ορθότερη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και μετά ας έρθει να καταδικάσει τα νησιά μας σε απομόνωση και σε βέβαιο θάνατο.

Τόσο υπό τη θεσμική μου ιδιότητα, όσο και ως απλός πολίτης και κάτοικος των νησιών μας, δηλώνω ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με οποιουδήποτε είδους πρόχειρη λύση στο θέμα της ακτοπλοϊκής μας σύνδεσης, αλλά θα προβώ σε σειρά νομικών ενεργειών, σε λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του Υπουργείου Ναυτιλίας και κατά παντός άλλου υπευθύνου, όχι μόνο στην Ελληνική αλλά και στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Δικαιοσύνη, προκειμένου να μην επιτραπεί η καταβαράθρωση των δύο νησιών σε εποχές και πρακτικές των μέσων του περασμένου αιώνα, που δυστυχώς ορισμένοι θέλουν να μας οδηγήσουν. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη ανά χείρας μεγάλου νομικού γραφείου της Αθήνας και εντός του επομένου διαστήματος θα παρουσιάσω τη σειρά των ενεργειών που θα γίνουν. Τα νησιά μας θα μπορέσουν να επιτύχουν την πολυπόθητη αειφόρο ανάπτυξη μόνο με σταθερή και απρόσκοπτη σύνδεση με όλους τους λιμένες σκοπιμότητας, στόχος που παραμένει για εμένα απαράβατος και αδιαπραγμάτευτος. Το επιχείρημα ορισμένων φίλων ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση εξαρτάται από το μέγεθος του μόνιμου πληθυσμού των νησιών, είναι εντελώς ανεδαφικό, ισχύει το άκρως αντίθετο: μόνο με σταθερή και απρόσκοπτη σύνδεση με όλους τους λιμένες συμφερόντων, μπορεί να επιτευχθεί η σταδιακή αύξηση του μόνιμου πληθυσμού των νησιών μας, η δημιουργία υποδομών και η τουριστική ανάπτυξη. Εάν η σύνδεση με τον Πειραιά, το Γύθειο και την Κίσσαμο κινδυνεύσει, η μείωση του πληθυσμού θα είναι αναπόφευκτη, και όποιος δεν το βλέπει αυτό, μάλλον εθελοτυφλεί.

Η νέα χρονιά που μόλις άρχισε, είναι η καλλίτερη ευκαιρία για όλους μας να κάνουμε μια νέα αρχή, ξεκινώντας από δυναμικές ενέργειες και κινητοποιήσεις προκειμένου να διασφαλίσουμε το μέλλον όχι μόνο το δικό μας αλλά και όσων θα έρθουν μετά από εμάς. Πρέπει να κάνουμε αντιληπτό προς πάσα κατεύθυνση ότι τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα ΑΠΑΙΤΟΥΝ τη συνεχή και απρόσκοπτη σύνδεσή τους, όχι μόνο με τη Νεάπολη αλλά και με τους υπόλοιπους προορισμούς ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΖΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και ΣΗΜΑΣΙΑΣ, δηλαδή τον Πειραιά, το Γύθειο και την Κίσσαμο. Η σύνδεση με τη Νεάπολη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον Πειραιά, την Κρήτη, ακόμα και το Γύθειο, λόγω της μεγάλης απόστασης, της δυσκολίας πρόσβασης, του υψηλού κόστους και άλλων παραγόντων που κατά καιρούς έχουμε θέσει. Η λύση «το μη χείρον βέλτιστον» δεν μας βρίσκει σύμφωνους, ούτε φυσικά η επανάπαυση και η τραγική ηπιότητα των μέχρι σήμερα ενεργειών εκ μέρους συγκεκριμένων φορέων και θεσμικών αρχών. Είναι ειλικρινά τραγικό να προσπαθούν ορισμένοι να μας καθησυχάσουν με ευχολόγια και ωραία λόγια, αντί να κάνουν τη δική τους αυτοκριτική για το ότι παραμένουν τραγικοί θεατές και ιδρωμένοι ακόλουθοι των εξελίξεων, παρά το γεγονός ότι η θεσμική τους υποχρέωση είναι να βρίσκονται μπροστά από αυτές. Δεν επιθυμώ στην παρούσα φάση να προβώ σε δημοσιοποίηση των στοιχείων που διαθέτω και εκθέτουν πολλούς από εκείνους που εμφανίζονται ως τιμητές, αυτό θα γίνει – και δεσμεύομαι για αυτό – στην ώρα του. Αυτή τη στιγμή προέχει να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα που όντως υπάρχει, και να μην προσπαθούμε να ωραιοποιήσουμε τις καταστάσεις και να καθησυχάσουμε τον κόσμο ότι τίποτε επικίνδυνο δεν συμβαίνει. Έλεγαν ότι η ΔΕΗ δεν θα κλείσει και έκλεισε. Έλεγαν ότι ο ΟΤΕ δεν θα φύγει και έφυγε. Έλεγαν ότι η ΔΟΥ θα παραμείνει και διαψεύστηκαν με τον τραγικότερο τρόπο. Φτάνει πια η ηπιότητα, η χλιαρότητα και η νωθρότητα. Φτάνουν πια τα μεγάλα λόγια και η προσπάθεια απόκρυψης των προβλημάτων.

Σας καλώ όλους, κατά τη νέα χρονιά 2014, να προβούμε όλοι μαζί σε νόμιμες δυναμικές ενέργειες για να αποτρέψουμε τα σχέδια και τις αποφάσεις που με μαθηματική βεβαιότητα εγκληματούν εις βάρος των Κυθήρων, των Αντικυθήρων και των ηρωικών κατοίκων τους. Προσωπικά θα προχωρήσω στις ενέργειες αυτές ακόμα και μόνος μου. Θα ήταν φρονιμότερο όμως, να συστρατευθούμε όλοι, θεσμοί, φορείς, σύλλογοι και απλοί πολίτες. Η Ιστορία θα σταθεί αμείλικτη απέναντί μας εάν δεν το πράξουμε.

Εύχομαι σε όλους καλή, δυναμική και δημιουργική νέα χρονιά!
Χρόνια Πολλά σε όλους! Υγεία σε όλον τον κόσμο!

Στράτος Χαρχαλάκης
Πρόεδρος Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων (ΝΠΔΔ)