Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

STOP στην υπεραλίευση από τους ευρωβουλευτές

Μια σημαντική μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ (ΚΑΠ), η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της βιώσιμης αλιείας, στον τερματισμό των απορρίψεων αλιευμάτων στη θάλασσα, και στην εφαρμογή μακροπρόθεσμου σχεδιασμού με βάση ορθά επιστημονικά δεδομένα, εγκρίθηκε από το ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου. Η υπεραλίευση θεωρείται ευρέως ως η μεγαλύτερη αποτυχία της τρέχουσας ΚΑΠ, η οποία χρονολογείται από το 2002. Το νέο καθεστώς θα τεθεί σε ισχύ το 2014.


Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι το 80% των αποθεμάτων της Μεσογείου και το 47% των αποθεμάτων του Ατλαντικού αποτελούν αντικείμενο υπεραλίευσης. Η μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε από την ολομέλεια ορίζει σαφή και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

"Αποδείξαμε σήμερα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αποτελεσματικό. Χρησιμοποιήσαμε τις αρμοδιότητες που έχουμε ως συν-νομοθέτης, για πρώτη φορά στην αλιευτική πολιτική, προκειμένου να θέσουμε τέρμα στην υπεραλίευση. Τα αλιευτικά αποθέματα θα πρέπει να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα ως το 2020, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να έχουμε 15 εκατ. τόνους περισσότερα ψάρια, και να δημιουργήσουμε 37.000 νέες θέσεις εργασίας", δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ Ulrike Rodust (Σοσιαλιστές, Γερμανία).

Τέλος στις απορρίψεις

Οι απορρίψεις αναφέρονται στην πρακτική με την οποία τα ανεπιθύμητα, νεκρά ψάρια πετιούνται πίσω στη θάλασσα. Σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των αλιευμάτων στην ΕΕ απορρίπτεται είτε επειδή δεν έχει το σωστό μέγεθος είτε επειδή δεν είναι το σωστό είδος. Τα περισσότερα από τα είδη που απορρίπτονται πεθαίνουν. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν να τερματισθεί η πρακτική αυτή και να υποχρεωθούν τα αλιευτικά σκάφη να εκφορτώνουν όλα τα αλιεύματα βάσει καθορισμένου χρονοδιαγράμματος με συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα διάφορα είδη αλιείας, αρχής γενομένης από το 2014.

Τα αλιεύματα για παράδειγμα που εκφορτώνονται, όταν υπολείπονται του ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης, θα περιορίζονται σε χρήσεις πλην της ανθρώπινης κατανάλωσης, όπως ιχθυάλευρα, ιχθυέλαιο, ζωοτροφές ή δολώματα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα αλιευτικά σκάφη συμμορφώνονται με την απαγόρευση των απορρίψεων.

Βιώσιμη αλιεία

Από το 2015 και έπειτα, τα κράτη μέλη της ΕΕ δε θα μπορούν να καθορίσουν ποσοστώσεις που είναι πολύ υψηλές και επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των ιχθυοαποθεμάτων. Οι αλιείς θα πρέπει να σέβονται την αρχή της παραγωγής της "μέγιστης βιώσιμης απόδοσης", δηλαδή δεν θα μπορούν να πιάνουν περισσότερα ψάρια από όσα ένα δεδομένο απόθεμα μπορεί να αναπαράγει σε ένα δεδομένο έτος. Με τη σημερινή ψηφοφορία, οι ευρωβουλευτές θέλησαν να διασφαλίσουν ότι τα αποθέματα θα ανακάμψουν μέχρι το 2020 σε επίπεδα άνω της "μέγιστης βιώσιμης απόδοσης" και θα διατηρηθούν στη συνέχεια. Σε τελική ανάλυση αυτό θα σημαίνει περισσότερα ψάρια, καλύτερα αλιεύματα και περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα της αλιείας.

Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός σε αντικατάσταση των ετήσιων ποσοστώσεων

Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ θα βασιστεί σε πολυετή σχέδια διαχείρισης των ιχθυοαποθεμάτων προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της αλιείας. Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα και θα βοηθήσει την αλιευτική βιομηχανία να προχωρήσει σε αποδοτικότερες επενδύσεις και αποτελεσματικότερο προγραμματισμό. Τα πολυετή σχέδια θα πρέπει να βασίζονται σε πιο αξιόπιστα και ακριβή επιστημονικά δεδομένα, τα οποία τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη θα υποχρεούνται να συλλέγουν και να διαθέτουν.

Επόμενα βήματα

Το Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τώρα τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Επιτροπή προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε δεύτερη ανάγνωση. Η ιρλανδική προεδρία του Συμβουλίου έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι ελπίζει να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Το σχέδιο νομοθετικού ψηφίσματος υιοθετήθηκε με 502 ψήφους υπέρ, 137 κατά και 27 αποχές.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Το κείμενο που εγκρίθηκε είναι διαθέσιμο εδώ
-------------------------
Πηγή: paseges.gr
-------------------------