Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

K.Mουσουρούλης: Απαισιόδοξος για το μέλλον της ακτοπλοίας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ.Μουσουρούλης στην τοποθέτησή του μετά την ολοκλήρωση της ΓΣ του ΣΕΕΝ που πραγματοοιήθηκε στο Blue Star Patmos δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας για την ανάπτυξη της ακτοπλοίας αφού πρωτίστως όπως επεσήμανε είναι να βγει η χώρα από την κρίση :

«- Δικαιοσύνη στον τρόπο που πρέπει να δύνονται λύσεις. Υπάρχει θέμα με τη φορολόγηση των εισιτήριων που δεν μπορεί να αναθεωρηθεί αφού είμαστε εγκλωβισμένοι σε οικονομικό αδιέξοδο από το οποίο πιστεύω ότι θα βγούμε σύντομα..

- Είναι εύκολο να εξαπολύεις ρουκέτες κι όποιον πάρει ο χάρος.
Είναι σαφές ότι η αντιμετώπιση της ύφεσης δεν αφορά μόνο αυτό το υπουργείο.

- Για τις κρατικές ενισχύσεις εκτιμώ ότι η πρόταση για τα καύσιμα έχει πρόβλημα κοινοτικού δικαίου. Χώρες γειτονικές απολαμβάνουν ενισχύσεις οι οποίες όμως προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Για τη ναυτική εργασία σύντομα θα κάνω συζήτηση με την ΠΝΟ και τον ΣΕΕΝ για τη στήριξη των ναυτεργατών και αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επανακατάρτιση.

- Δεν θα πάρουμε αποφάσεις εάν δεν είναι συμφωνημένες με τους κοινωνικούς εταίρους.

- Για το ακτοπλοϊκό δίκτυο ο ρυθμιστικός και εποπτικός ρόλος της πολιτείας είναι σημαντικός και πρέπει να τον αποζητά ο κλάδος. Το δίκτυο δεν είναι εύκολο να τα ξαναδούμε ειδικά τις άγονες γραμμές. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για τη ροή των χρηματοδοτήσεων. Ο προϋπολογισμός είναι δεσμευμένος με πολυετείς συμβάσεις. Το 55% του προϋπολογισμού αφορά συμβάσεις που λήγουν το 2018-20 ακόμη και 2022.

- Ως υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τον κλάδο και τον έλληνα ναυτικό και να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία».
-----------------------------
Πηγή: marinews.gr
-----------------------------