Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Μετά την πληρωμή της Κρατικής Ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας (de minimis) των πτηνοτρόφων, σειρά παίρνει και ο κλάδος της χοιροτροφίας. Μάλιστα στον προγραμματισμό του ΥπΑΑΤ είναι η πληρωμή τους να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών. 

Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε η πληρωμή 1.112 δικαιούχων πτηνοτρόφων με το συνολικό ποσό των 5.339.500,00 ευρώ. Η πληρωμή για τον κλάδο της χοιροτροφίας αναμένεται να ανέλθει στα 6,5 - 7 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις και το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου μέχρι το Πάσχα υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των περίπου 7,5 εκατ. ευρώ που αναλογούν για τις πρόσθετες ενισχύσεις των αιγοπροβατοτρόφων και των αγελαδοτρόφων που κατοικούν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Ο λόγος είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η απογραφή των ζώων με βάση το νέο Μητρώο, που επιβάλει τη χρήση ηλεκτρονικών ενωτίων.

Αγροτικό Πετρέλαιο

Το γεγονός ότι τελικά τα 80 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης της επιστροφής του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου ίσως να δοθούν πριν το τέλος του Φεβρουαρίου έκανε γνωστό με πρόσφατες δηλώσεις ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης. 

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε: «Έχουν γίνει όλες οι διεργασίες, ίσως μάλιστα δοθεί νωρίτερα η πρώτη δόση ύψους 80 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη υπάρχουν χρήματα για το Σεπτέμβριο, θα δώσουμε άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ».
---------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------------