Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Επιστράτευση των ναυτεργατών αποφάσισε η κυβέρνηση

Κ. Μουσουρούλης: Μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν αφήνουν περιθώριο συνέχισης του διαλόγου
Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση κυβέρνησης – ναυτεργατών μετά την απόφαση της πρώτης να προχωρήσει στην επιστράτευση των πληρωμάτων των πλοίων. Την απόφαση της επίταξης ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλης, λίγες ώρες μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να εξαγγείλει  νέα 48ωρη απεργία μέχρι και τις 6 το πρωί της Παρασκευής.



Όπως ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, η επίταξη ξεκινά άμεσα από αύριο το πρωί στις 6 και ήδη οι κατά τόπους λιμενικές αρχές έχουν ενημερωθεί προκειμένου να αρχίσουν να επιδίδουν τα φύλλα επίταξης.

Ο κ. Μουσουρούλης τόνισε ότι το μέτρο της επιστράτευσης κρίθηκε σκόπιμο προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις συγκοινωνίες, αλλά και να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και των νησιωτών. Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια «έντιμα και καλόπιστα» για να δώσει λύσεις στα προβλήματα των ναυτεργατών, ωστόσο, όπως είπε, «μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν αφήνουν περιθώρια να συνεχιστεί ο διάλογος».

«Κάναμε εξαντλητικό πολυήμερο διάλογο. Δώσαμε σαφέστατες απαντήσεις και συγκεκριμένες λύσεις», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου ανταποκρίθηκε θετικά σε καίρια αιτήματα που είχαν θέσει οι ναυτεργάτες όπως η δέσμευση των ακτοπλόων για έναρξη διαπραγματεύσεων για συλλογική σύμβαση εργασίας, η διασφάλιση της χρηματοδότησης του Οίκου Ναύτου, η αυτοτέλεια του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και η χρηματοδότηση πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης των ναυτικών.

Επανέλαβε ακόμη ότι οι διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου είναι «απολύτως απαραίτητες για τη διατήρηση στο ακέραιο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών», ενώ ξεκαθάρισε ότι αιτήματα όπως η «μηδενική φορολόγηση» του εισοδήματος των ναυτικών και η συνολική επαναφορά «στο προ των μνημονίων καθεστώς» δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν, όπως για κανένα κλάδο, «υπό την παρούσα δύσκολη συγκυρία».

Με σκλήρυνση του αγώνα τους ετοιμάζονται να απαντήσουν από την πλευρά τους οι ναυτεργάτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι απεργοί αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεών τους εκτός Αττικής και τη συγκέντρωση των απεργιακών δυνάμεων στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να ενισχυθεί ο αγώνας τους. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση για αύριο στις 10.30 το πρωί στο ίδιο σημείο. Οι ναυτεργάτες παραμένουν συγκεντρωμένοι μέχρι αυτή την ώρα στις προβλήτες του Πειραιά προκειμένου να περιφρουρήσουν την απεργία τους.

«Είμαστε εναντίον αυτών των καταστάσεων, οι επιστρατεύσεις τις οποίες έχουμε δεχθεί επανειλημμένως, δεν έχουν λύσει θέματα, δυστυχώς οξύνουν καταστάσεις», είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ο γ.γ. της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς

Κάλεσμα στα εργατικά κέντρα και στο συνδικαλιστικό κίνημα να ακυρώσουν την πράξη την πολιτικής επιστράτευσης απηύθυνε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου.

Για ακραίο αντιδημοκρατικό μέτρο έκανε λόγο η ΓΣΕΕ, προκηρύσσοντας μάλιστα 24ωρη παναττική απεργία για αύριο Τετάρτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η επιστρατευμένη δημοκρατία μόνο δημοκρατία δεν είναι, τόνισε σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής, λίγο πριν την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης. Οι ναυτεργάτες έχουν 100% δίκιο και δίκαια αιτήματα, δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης, επισημαίνοντας πως ναυτεργάτες και αγρότες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, αλλά αντιθέτως έχουν κοινό και μεγάλο μέτωπο.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το απόγευμα της Τρίτης βρέθηκε στο πλευρό των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά και στις δηλώσεις που έκανε, κατηγόρησε την κυβένρηση ότι μετατρέπει την κοινοβουλευτική δημοκρατία σε μια ιδιόμορφη κοινοβουλευτική χούντα του κεφαλαίου σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση δεν αποφάσισε καμία επίταξη γιατί, όπως είπε, δεν μπορούν να επιταχθούν άνθρωποι αλλά αποφάσισε επιστράτευση. «Με εργαζόμενους, όμως, στο χακί, η δημοκρατία είναι μια επιστρατευμένη δημοκρατία», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης τονίζοντας πως με αυτή την τακτική δεν υπάρχουν εργασιακές σχέσεις και δεν έχει μέλλον η οικονομία.

Την αλληλεγγύη των Ανεξάρτητων Ελλήνων στους ναυτικούς, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, ο οποίος έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση στον Πειραιά. «Η τρόικα αποτελεί την ταφόπλακα στην ελληνική ναυτιλία, στην ακτοπλοΐα αλλά και στη ζωή των νησιών. Οι αγρότες ειναι δίπλα στα λιμάνια και στους ναυτικούς, οι ναυτικοί είναι δίπλα στα μπλόκα και όλοι Έλληνες είναι απέναντι την ξενόφερτη τρόικα», ανέφερε.

Η απόφαση επιστράτευσης και των ναυτεργατών φανερώνει τον αχαλίνωτο αυταρχισμό της κυβέρνησης, με τον οποίο επιχειρεί να επιβάλλει τις νέες αξιώσεις των εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών στον τουρισμό που είναι σε βάρος και των ναυτεργατών αλλά και των λαϊκών στρωμάτων που μένουν στα νησιά, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη για επιστράτευση των ναυτεργατών, το ΚΚΕ υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθιστά τους εργαζομένους περισσότερο ομήρους των εφοπλιστών και παραδίδει λιμάνια και εργάτες χειροπόδαρα δεμένους στην αγριότητα του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Παράλληλα το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί όλους τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα να σταθούν αποφασιστικά δίπλα στους ναυτεργάτες και να συμπαραταχθούν με τον αγώνα τους και στο κύριο αίτημά τους να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο του υπουργείου. «Τα ψέματα, οι εκβιασμοί και η άγρια καταστολή με την αξιοποίηση αντιδραστικών νόμων πρέπει να αποτύχει και να αποβεί σε βάρος της κυβέρνησης», καταλήγει.

Εκκληση προς όλους τους φορείς της Ελληνικής Ναυτιλίας να συμβάλουν στη διασφάλιση της μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων από την νησιωτική Ελλάδα στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, απηύθυνε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, δεδομένου, όπως σημείωσε, ότι ήδη πολλά φορτηγά αυτοκίνητα βρίσκονται εγκλωβισμένα με εμπορεύματα στον Πειραιά, την Πάτρα, την Ηγουμενίτσα αλλά και σε λιμάνια της Ιταλίας.

Όπως είπε ο κ. Κορκίδης η ΕΣΕΕ ζητά από την ΠΝΟ να κατανοήσει ότι «το δίκαιο του ενός δεν μπορεί να είναι η καταστροφή του αλλού» και «καλεί τους έλληνες ναυτικούς σε ένα κοινό αγώνα με τους έλληνες νησιώτες». «Όλοι οι φορείς της αγοράς μαζί με την νέα ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την ΣΕΕΝ, οφείλουμε να διασώσουμε τις ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες, να διασφαλίσουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά, να εξασφαλίσουμε φθηνότερη μετακίνηση των επιβατών και απρόσκοπτη μεταφορά των νησιωτικών προϊόντων, με την υπογραφή μιας νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αλλά και με την μείωση του κόστους στα ναυτιλιακά καύσιμα και του συντελεστή ΦΠΑ στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας», κατέληξε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Η κυβέρνηση διολίσθησε για μια ακόμα φορά στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο και επιστράτευσε μετά τους εργαζόμενους στα Μέσα Συγκοινωνίας και τους ναυτεργάτες απεργούς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους ναυτεργάτες.

Όπως αναφέρει το ΕΚΑ, η κυβέρνηση φοβούμενη τους αγώνες των εργαζομένων, δημιουργεί κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και των λαϊκών στρωμάτων. «Δεν είναι επίδειξη πυγμής εκ μέρους της, είναι φόβος», υπογραμμίζει.

«Την στιγμή που οι εφοπλιστές πολλαπλασιάζουν τα κέρδη και τα πλοία τους, οι ναυτεργάτες δεν έχουν να ζήσουν τις οικογένειές τους», παρατηρεί το ΕΚΑ και προσθέτει πως εκατοντάδες ναυτεργάτες είναι απλήρωτοι, ενώ ακόμα περισσότεροι έχουν οδηγηθεί στις στρατιές των ανέργων.
-------------------------------
Πηγή: Ναυτεμπορική
-------------------------------