Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Η ΠΝΟ δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του υπουργού - Θέμα συλλογικής σύμβασης έθεσε ο Μουσουρούλης στους ακτοοπλόους

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, με τους ακτοοπλόους. Αφού η ΠΝΟ δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του για να βρεθεί η χρυσή τομή, ο υπουργός κάλεσε τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Ο υπουργός ζήτησε από τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις να καλέσουν τους ναυτικούς να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας και να αρχίσει η καταβολή μέρους των οφειλομένων προς τα πληρώματα, που ξεπερνούν κατά περίπτωση τους τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΝ δέχτηκαν να εξετάσουν το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι κάνει ό,τι μπορεί ώστε να υπάρξει εξομάλυνση στην ακτοπλοία αφού πιέζει την τρόικα  να μειωθεί ο ΦΠΑ, έχει συζητήσει με τις τράπεζες που έχουν χορηγήσει δάνεια στις εταιρείες και τώρα θα ζητήσει από τους ακτοπλόους να κάνουν και εκείνοι  την κίνησή τους.

Νέα 48ωρη απεργία κήρυξε η ΠΝΟ

Συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων για τρίτο 48ωρο, από τις 6 το πρωί της Δευτέρας ως τις 6 το πρωί της Τετάρτης, αποφάσισε η ΠΝΟ.

«Απεφασίσθη η σύμπτυξη κοινού μετώπου με εργαζόμενους άλλων κλάδων, οι οποίοι έχουν ήδη ταχθεί στο πλευρό των ναυτεργατών, όπως, τους εργαζόμενους στη ναυτιλία και στον τουρισμό, την Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών, την Ένωση Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ, τους Πλοηγούς, τους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και άλλους, τους οποίους καλεί η ΠΝΟ σε κοινή σύσκεψη.

Ύστερα από τα παραπάνω, η Διοίκηση της ΠΝΟ απεφάσισε με μυστική ψηφοφορία την συνέχιση της απεργίας με 48ωρη Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 06.00 και με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσής της», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

Μουσουρούλης: Δε θα γίνει επιστράτευση

Παρά την απόφαση της ΠΝΟ για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επιστράτευσης των ναυτικών.

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε τα εξής:

 «Όσο διαρκεί ο εποικοδομητικός διάλογος, θέμα επιστράτευσης δεν τίθεται. Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας. Όλοι  γνωρίζουν καλά τα προβλήματα του κλάδου, της ύφεσης, των δυσκολιών.

Είχα αλλεπάλληλες συναντήσεις και με τις δυο πλευρές, με τις οποίες βρίσκομαι σε συνεχή διάλογο. Αν δεν οχυρώνεται η κάθε πλευρά πίσω από τη δική της ρητορική , η λύση θα βρεθεί . πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική ώστε να έχει αποτέλεσμα και αυτή μας η προσπάθεια.

Η περίοδος που βιώνουμε είναι κρίσιμη για όλους και πάντως δεν μπορούμε να κλείσουμε τα αυτιά μας στις φωνές αγωνιάς των νησιωτών μας»
--------------------------
Πηγή: protothema.gr
--------------------------