Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ισχυρά αντικίνητρα φρενάρουν τους νέους για επιστροφή στη γη


 
Αποκαλυπτικά για την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα τα όσα αναφέρουν οι «Νέοι Αγρότες»…

• «Αν το αποτέλεσμα, είναι το γινόμενο της γνώσης, επί την ικανότητα και την θέληση, φαίνεται ότι το αποτέλεσμα είναι μηδενικό ή ελάχιστο, διότι δεν φαίνεται να υπάρχει θέληση, τουλάχιστον από τους πολιτικούς μας, σε αλληλεπίδραση με τους εξυπηρετούμενους πολίτες, χωρίς όραμα βέβαια και προοπτική».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος περιέγραψε, σε αδρές γραμμές, την κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις των νέων αγροτών σε όλη τη χώρα.

Είναι γεγονός, ότι αν και το ενδιαφέρον πολλών, ειδικά νέων, να ασχοληθούν με την παραγωγή είναι έντονο, οι τελευταίες κινητοποιήσεις των αγροτών και τα όσα βγαίνουν στα φόρα (όπως η χθεσινή αποκάλυψη για την απάτη-μαμούθ με τις επιστροφές ΦΠΑ, σύμφωνα με τους οποίους 37.000 αγρότες εισέπραξαν χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους ποσά 244 εκατ. ευρώ), αλλά και η υψηλή φορολογία, έχουν απογοητεύσει πολλούς που έχουν ως στόχο να ασχοληθούν με την παραγωγή.

«Είναι ήρωας»!
Από το βήμα του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη ο κ. Γιαννόπουλος (παρίστατο αντιπροσωπεία της Ένωσης Νέων Αγροτών, στην οποία βρισκόταν και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πρέβεζας Λ. Ραβανός) σημείωσε, ότι η στροφή στην ύπαιθρο και στην αγροτική ζωή δεν είναι ό, τι πιο εύκολο και χρειάζεται σημαντικές αποφάσεις, στρατηγική και κατευθύνσεις από την Πολιτεία, οι οποίες όμως τώρα δεν υπάρχουν.

«Όποιος αποφασίζει να δράσει με τις ισχυρές διακυμάνσεις τιμών αγροτικών προϊόντων, με τις συνεχείς αυξήσεις κόστους ενέργειας (πετρέλαιο, ρεύμα κλπ), με τις ισοδυνάμου αποτελέσματος προς αποκλεισμό των αγροτών από τις αγορές νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις αδικαιολόγητες στρεβλώσεις (λαϊκές αγορές, λαχαναγορές κλπ) δεν είναι απλά επιχειρηματίας, αλλά ήρωας!» τόνισε.

Και συνέχισε, διερωτώμενος, «πώς να επιχειρήσεις επιτυχώς χωρίς να φθάνει σε εσένα η εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα ή οι γεωργικές εφαρμογές; πώς να επιχειρήσεις επιτυχώς χωρίς επαρκή αγροτική εκπαίδευση, χωρίς στοιχειώδη υποστήριξη;»

Ο φόρος…
Για τους Νέους Αγρότες, η πιθανή φορολόγηση των αγροτεμαχίων είναι ένα πολύ ισχυρό… αντικίνητρο για να επενδύσουν όλο και περισσότεροι στη γη ή στην κτηνοτροφία.
Παράλληλα, επισημαίνουν, ότι σύμφωνα με σχετική έρευνα, το 59% όσων σκέφθηκαν να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο από τις δυο μεγαλύτερες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι κάτω των 39 ετών και από αυτούς το 79% με πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ ή μεταπτυχιακό.

«Πρόκειται για την απελπισία των πτυχιούχων, χωρίς εμπιστοσύνη σε όσα έμαθαν και με 50% ανεργία. Τις πληροφορίες τους για την ζωή στην ύπαιθρο τις άντλησαν από το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ (44%), άλλοι από αλλού και το 33% δεν είχε καμιά πληροφόρηση. Είναι αυτή η κατάλληλη «μαγιά» για στελέχωση του αγροτικού τομέα, με πλήρη απειρία στις χειρωνακτικές εργασίες και ίσως απαξίωση προς τους χειρώνακτες αγρότες; Και με ποιο κεφάλαιο και εξοπλισμό;» διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαννόπουλος.

Να ενισχυθεί…
Τέλος, επεσήμανε ότι πρέπει να ενισχυθεί με κάθε διαθέσιμο μέσο ο δεύτερος πυλώνας της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, όπως είναι οι Νέοι Αγρότες, τα Σχέδια Βελτίωσης, οι υποδομές, οι Συνεργατικές δομές, οι Δικτυώσεις, τα Δημοπρατήρια, οι τοπικές αγορές, τα Farmers’ Market κ.α.

Για αυτά και για πολλά άλλα ακόμη, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών πραγματοποίησε 196 εκδηλώσεις για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα το 2012, ενώ είχε κάνει 182 εκδηλώσεις το 2011 για την Κοινή Γεωργική Πολιτική.
--------------------------
Πηγή: proinoslogos.gr
--------------------------