Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ

Το 2011 το Visit Kythera δημιούργησε τη σελίδα «ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΥΘΗΡΙΟΙ»  με σκοπό να καταγράψει τις σημαντικότερες προσωπικότητες που γέννησε ο τόπος. Η συγκεκριμένη έρευνα συγκέντρωσε  για πρώτη φορά στο διαδίκτυο τους Μεγάλους Κυθήριους, παρουσιάζοντας τις βιογραφίες τους συνοδευόμενες από αποσπάσματα του έργου τους και άλλες σχετικές πληροφορίες.   

Κατά καιρούς οι Κυθηραϊκές αδελφότητες και το Κ.Ι.Π.Α. έχουν τιμήσει Τσιριγώτες που με το έργο τους ωφέλησαν την Ελλάδα αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα τους σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, στα γράμματα, στις τέχνες, καθώς και σε έργα υποδομής που υπήρξαν βαρύνουσας σημασίας για το νησί. 

Μόλις πρόσφατα εγκαινιάστηκε ένα μοναδικής ομορφιάς, αρτιότητας και σημασίας γήπεδο ποδοσφαίρου στο Λιβάδι. Ευτυχώς ο ευεργέτης Παναγιώτης Μάγειρος είναι εν ζωή και ήρθε από την Αυστραλία για να εγκαινιάσει το έργο που προσέφερε και να τιμηθεί από τους συμπατριώτες του. Είναι δύο οι καθοριστικοί παράγοντες για τα καλά «έργα» που συμβαίνουν πάνω στα Κύθηρα. 

Το υψηλό πνευματικό, καλλιτεχνικό και δημιουργικό επίπεδο των κατοίκων του και το επίσης υψηλό επίπεδο σε συνδυασμό με την αγάπη για το τόπο τους των Κυθηρίων του εξωτερικού. Το να μνημονευθούν και να τιμηθούν οι ευεργέτες του νησιού είναι το απλούστερο και το εύλογο, διότι έτσι όχι μόνο εισπράττουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη των συμπατριωτών τους, αλλά γίνονται και παραδείγματα για τους υπόλοιπους δίνοντας το κίνητρο για να γίνουν πράγματα που έχει ανάγκη το νησί μας και οι κάτοικοί του.

Σε φύλλο της ΚΥΘΕΡΕΙΑΣ διαβάσαμε συνέντευξη του Αερολιμενάρχη σχετική με την ονομασία που θα δοθεί στο αεροδρόμιο του νησιού μας και με χτύπησε σα χαστούκι η φράση  " οι τοπικές προσωπικότητες διχάζουν..."., γιατί ομολογώ ότι ποτέ δεν αντιλήφθηκα να συμβαίνει κάτι τέτοιο στο νησί μας. Τουναντίον, η συμπεριφορά των Κυθηρίων με έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα κάθε φορά που παραβρίσκομαι σε εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να τιμήσουν τοπικές προσωπικότητες, που έπραξαν κάτι καλό και σημαντικό για το Τσιρίγο. 

Αν ξαφνικά οι τοπικές προσωπικότητες διχάσουν και βλάψουν τα Κύθηρα, δε μένει παρά να στήσουμε το μνημείο του «Άγνωστου Ευεργέτη» και να αρχίσουμε να σκαλίζουμε πάνω του τα ονόματα όσων θα μας διχάσουν αν θελήσουμε να δώσουμε να τους αποδώσουμε τα έργα που δημιουργήθηκαν με δικές τους ενέργειες. Και τότε ας κάνουμε την αρχή με το όνομα: «Γρηγόρης Κασιμάτης»!

------------------------------------------------------------------- 
Πηγή: kythirionpolitia.gr-Ελίνα Γαλανοπούλου
-------------------------------------------------------------------