Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ομόφωνο «όχι» στην υποβάθμιση του Τελωνείου Γυθείου

“ Κατηγορηματικό αντίθετο στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο εμφανίζεται το ΔΣ Αν. Μάνης ”

ΓΥΘΕΙΟ. Έντονη είναι η αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου Αν. Μάνης απέναντι στο ενδεχόμενο υποβάθμισης του Τελωνείου Γυθείου, έτσι όπως εκφράστηκε κατά την τελευταία του συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 31/1. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του ΔΣ, ομόφωνα και κατηγορηματικά, κατέστησαν σαφές ότι δε θα αποδεχθούν οποιαδήποτε μεταβολή στο καθεστώς λειτουργίας του Τελωνείου, καθώς όπως υπογραμμίζουν, η πιθανή υποβάθμιση θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στον εμπορικό κόσμο της περιοχής και θα αποδυναμώσει περισσότερο την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη της Ανατολικής Μάνης.

Σε σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Αν. Μάνης τονίζει, αναλυτικά, τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Μάνης ομόφωνα λέει όχι στην φημολογούμενη υποβάθμιση του Τελωνείου Γυθείου.

Είναι γνωστό ότι η εισηγητική πρόταση της επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών για την αξιολόγηση των δομών του Υπουργείου Οικονομικών, για το Τελωνείο Γυθείου και το Τελωνείο Νεαπόλεως προτείνει δύο εναλλακτικές προτάσεις: Το Τελωνείο Γυθείου να υποβιβαστεί σε τελωνείο Γ’ τάξεως από Β’ που είναι σήμερα και στην άλλη σε Τοπικό Γραφείο και το Τελωνείο Νεάπολης Βοιών από Β’ τάξεως σε Τοπικό Γραφείο ή σε διακοπή της λειτουργίας του.

Αντιδρώντας λοιπόν και εκφράζοντας την αντίθεσή του στις προθέσεις των αρμόδιων υπουργείων το Δ.Σ. του Δήμου Ανατολικής Μάνης στην τελευταία του συνεδρίαση είπε όχι στην φημολογούμενη υποβάθμιση του Τελωνείου Γυθείου τονίζοντας με έμφαση ότι:

• Το τελωνείο Γυθείου ως το κεντρικό Τελωνείο του νομού εξυπηρετεί το σύνολο της εμπορευματικής (εισαγωγές- εξαγωγές- παραδώσεις καυσίμων – καθώς και κάθε άλλης εργασίας πού σχετίζεται με την τελωνειακή υπηρεσία) και τουριστικής του κίνησης. Με την υποβάθμισή του ο εμπορικός κόσμος του νομού θα αναγκάζεται να μεταβαίνει σε άλλους νομούς για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους γεγονός το οποίο συνεπάγεται αυξημένο κόστος για τους επαγγελματίες.

• Στο Γύθειο έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την επέκταση του λιμανιού. Μία επένδυση εκατομμυρίων που θα αλλάξει το χάρτη της τουριστικής και εμπορευματικής κίνησης όχι μόνο στη Λακωνία αλλά και σε ολόκληρη τη Νότια Πελοπόννησο. Η ενδεχόμενη υποβάθμισή του ακυρώνει αυτή την επένδυση.

• Το κόστος λειτουργίας του είναι μικρό αφού υπηρετούν μόνο τέσσερις υπάλληλοι και το κέρδος από την υποβάθμισή του δεν θα είναι σημαντικό.

Η ενδεχόμενη υποβάθμιση του Τελωνείου Γυθείου θα προσθέσει περαιτέρω οικονομικά προβλήματα και θα αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο την παροχή υπηρεσιών γενικά προς τον πολίτη της Ανατολικής Μάνης».

---------------------------------
Πηγή: notospress.gr
---------------------------------