Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Επιστροφή στο χωριό με... συρρίκνωση των τμημάτων του πρωτογενούς τομέα

H κυβέρνηση μπορεί να δείχνει πως "κόπτεται" για την επιστροφή στο χωριό ολοένα και περισσότερων νέων,ωστόσο η συρρίκνωση των σχολών που άπτονται του πρωτογενούς τομέα σε όλη τη χώρα δεν συνάδει με τις εξαγγελίες της.

Ο "δαίμων του τυπογραφείου" αλλοίωσε το σχέδιο "Αθηνά" του Υπουργείου Παιδείας, που ανακοινώθηκε χτες, "μεταφέροντας" την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από την Καρδίτσα, όπου λειτουργεί, στη Λάρισα, και αφήνοντας εμβρόντητους όλους τους ενδιαφερόμενους, με πρώτη τη διοίκηση του ιδρύματος.

Τελικά, επιβεβαιώθηκε η εικασία του αντιπρύτανη κ. Ζουμπουλάκη, που μίλησε από την πρώτη στιγμή για τυπογραφικό λάθος. Τόσο, ο ίδιος, όσο και ο βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ Σπύρος Ταλιαδούρος, έλαβαν αυτή τη διαβεβαίωση απο το Υπουργείο. Ο Γ.Γ. κ .Κυριαζής δεσμεύτηκε, ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση και παράλληλα θα επανατυπωθεί το πολυσέλιδο έντυπο με τις αλλαγές στο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας απαλείφοντας το επίμαχο σημείο.

Αναλυτικά πως έχει η κατάσταση

Οι 12 πόλεις που δεν θα φιλοξενούν καμία σχολή ή τμήμα είναι οι εξής: Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος Κρήτης, Αίγιο, Αμαλιάδα, Λευκάδα, Αργοστόλι, Ναύπακτος, Λειβαδιά, Μουδανιά, Βέροια, Έδεσσα και Νάουσα.

Σύμφωνα με  το σχέδιο Αθηνά συνολικά 94 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα σβήσουν από το χάρτη και οι πόλεις που φιλοξενουν τμήματα σχολές ή τμήματα από 63 θα γίνουν 51.

Τα πανεπιστήμια από 26 που είναι σήμερα, μειώνονται σε 20 με πέντε πανεπιστήμια της Αττικής να γίνονται «ομόσπονδα» (Πάντειο, Οικονομικό, Πειραιά, Χαροκόπειο, Γεωπονικό), ενώ τα ΤΕΙ από 16 μειώνονται σε 12.

Από τα 480 τμήματα που υπήρχαν πέρυσι στο μηχανογραφικό δελτίο απομένουν 386. Κατά 74 μειώνονται τα τμήματα στα ΤΕΙ και κατά 20 τα τμήματα στα πανεπιστήμια.

Στα ΤΕΙ, το μεγαλύτερο «ψαλίδι» μπαίνει στα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής (από 22 απομένουν 9), Φυτικής Παραγωγής (από 13 γίνονται 6), Λογιστικής (τα 15 μειώνονται σε 10) και Τεχνολόγων Τοπογράφων (τα 13 μειώνονται σε 5).

Στα πανεπιστήμια, οι περικοπές αφορούν κυρίως τα τμήματα Φιλοσοφικής (από 36 γίνονται 26), Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης (μειώνονται σε 35 από 40), Θετικών και Πολιτικών Επιστημών (από 32 μειώνονται σε 30 και στις δύο περιπτώσεις).

Καταργούνται τα πανεπιστήμια που είχαν μόνο διοικούσες επιτροπές. Πρόκειται για τα πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας.

Το ΤΕΙ Σερρών απορροφάται από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και προκύπτει το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και Μεσολογγίου συγχωνεύονται διοικητικά με το ΤΕΙ Πατρών, με κεντρική έδρα στην Πάτρα και ονομασία ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Τα ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας συγχωνεύονται, με κεντρική έδρα στη Λαμία, και με ονομασία ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
--------------------------------
Πηγή: paseges.gr
--------------------------------