Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Από τον Σεπτέμβριο και αν υπάρχει το σχετικό ενδιαφέρον θα ξεκινήσει η διανομή φρέσκου γάλακτος στα σχολεία

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα υλοποιήσει για πρώτη φορά το κοινοτικό Μέτρο επιδότησης της κατανάλωσης γάλακτος σε όλα τα σχολεία της χώρας (νηπιαγωγεία, δημοτικά και λύκεια). Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι οι μαθητές, όλων των σχολείων της χώρας. 


Σε αντίθεση με το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, το Μέτρο αυτό δίνει επιδότηση του γάλακτος, που καταναλώνεται από μαθητές στα σχολεία, με περίπου 0,18 € ανά λίτρο. Βέβαια η ενίσχυση αυτή δεν φαίνεται να είναι πολύ «ελκυστική». 

Η ημερήσια ποσότητα που μπορεί να διατίθεται σε κάθε μαθητή είναι 250 ml. Το 100 % του επιδοτούμενου ποσού είναι κοινοτική ενίσχυση. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, δεν προβλέπεται από τη φετινή σχολική χρονιά να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος. «Αν όλα πάνε καλά από Σεπτέμβριο θα είναι δυνατόν να ξεκινήσει η διανομή», ανέφεραν στον ΑγροΤύπο κύκλοι του ΥπΑΑΤ. 

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος συζητήθηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, με εκπροσώπους των παραγωγικών, των μεταποιητικών και των εμπορικών φορέων (κυλικεία σχολείων). Εκεί αποφασίσθηκε ότι για το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος να μοιρασθεί στους μαθητές φρέσκο αγελαδινό γάλα. Το έργο της διανομής δεν θα γίνει κεντρικά από κάποιες εταιρείες, όπως συμβαίνει στο πρόγραμμα με τα φρούτα, αλλά περιφερειακά ανά περιοχή και σχολείο.

Ο κ. Αθανάσιος Βακάλης, πρόεδρος του «ΘΕΣγαλα», ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι είναι επιλογή του κάθε κράτους μέλους της ΕΕ να αποφασίσει ποια γαλακτοκομικά προϊόντα θα προωθήσει στα σχολεία. Αν και υπήρχαν οι απόψεις για διακίνηση γάλακτος υψηλής παστερίωσης τελικά φαίνεται ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στο να μοιράσει μόνο φρέσκο παστεριωμένο γάλα 5 ημερών. Στόχος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με το καλής ποιότητας φρέσκο αγελαδινό γάλα».

Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «οι αγελαδοτρόφοι θα κερδίσουν με τη βοήθεια αυτού του προγράμματος την αύξηση της κατανάλωσης του γάλακτος. Θα ενισχύσουμε τη ζήτηση. Και μάλιστα σε μια εποχή που, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της μεταποίησης, το γάλα υψηλής παστερίωσης έχει ξεπεράσει το φρέσκο (ποσοστό 53% με 47%). Αυτός εκτιμώ ότι είναι ένας λόγος παραπάνω για να ενισχύσουμε την κατανάλωση του φρέσκου γάλακτος στη χώρα μας».

Το ΥπΑΑΤ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι υπογράφηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία (Εσωτερικών Ανάπτυξης, Οικονομικών και Παιδείας) η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει το γενικό πλαίσιο εφαρμογής και δίνει την δυνατότητα σε διάφορους φορείς να υλοποιήσουν το Μέτρο. 

Μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής και να εγκριθούν για υλοποίηση, φορείς όπως μία σχολική μονάδα ή μια σχολική επιτροπή, ή οι προμηθευτές των προϊόντων (στους οποίους περιλαμβάνεται και το κυλικείο) ή και μια οργάνωση, η οποία συσταθεί ειδικά για αυτό το σκοπό (π.χ. ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων) και θα λειτουργεί για λογαριασμό ενός ή περισσοτέρων σχολικών μονάδων ή εκπαιδευτικών αρχών. 

Η εν λόγω επιδότηση μπορεί να συνδυαστεί με πιθανούς άλλους πόρους φορέων (όπως π.χ. Δήμοι, ΜΚΟ, εθελοντικές οργανώσεις κ.τ.λ.) προκειμένου το γάλα να διατίθεται σε ακόμη χαμηλότερη τιμή έως και δωρεάν στους μαθητές.

Όποιος από τους επιλέξιμους φορείς θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υποβάλλει στην αρμόδια διεύθυνση ζωικής παραγωγής του υπουργείου Γεωργίας: Συμπληρωμένη αίτηση – δήλωση. Στην περίπτωση των ιδιωτικών σχολείων, βεβαίωση του αρμόδιου γραφείου εκπαίδευσης ότι είναι αναγνωρισμένα. 

Υπεύθυνη δήλωση του εκπροσώπου του φορέα, ότι το παστεριωμένο γάλα θα χρησιμοποιείται μόνο για σκοπούς κατανάλωσης από τους μαθητές και ότι θα επιστρέφεται οποιοδήποτε ποσό ενίσχυσης έχει καταβληθεί αχρεωστήτως σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα προϊόντα δεν διατέθηκαν σε δικαιούχους μαθητές και ότι θα θέτει στη διάθεση των αρχών όλα τα ζητούμενα δικαιολογητικά έγγραφα. Επίσης θα υποβάλλουν δήλωση – δέσμευση των σχολικών μονάδων που θα εξυπηρετούνται, περιγραφή του συστήματος διανομής και επικυρωμένο αντίγραφο του καταστατικού της οργάνωσης σε περίπτωση που η αίτηση υποβάλλεται από οργάνωση.

Στην πρόσφατη σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ συζητήθηκε, πέρα από αυτή την επιδότηση, να υπάρξει μια συμφωνία για τη μέγιστη τιμή του επιδοτούμενου γάλακτος, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η τιμή διάθεσης στα σχολεία να είναι πολύ μικρότερη από αυτή της αγοράς. Επόμενο στάδιο είναι να υπογραφεί η υπουργική απόφαση με τον καθορισμό της μέγιστης τιμής για το επιλέξιμο προϊόν. 

Όμως ήδη όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στη διανομή θα μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο ΥπΑΑΤ. Πάντως όπως όλα δείχνουν ότι το πιθανότερο είναι τα κυλικεία των σχολείων και οι γαλακτοβιομηχανίες να αναλάβουν τη διανομή του φρέσκου γάλακτος. Ακόμη δίνεται η δυνατότητα στο μέλλον, με υπουργική απόφαση, να μπορεί να επεκταθεί η διανομή πέρα από το γάλα και σε άλλα τυροκομικά προϊόντα.

Επιδίωξη του σχεδίου εφαρμογής του Μέτρου είναι η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα σε ανάγκες και δομές της κάθε περιοχής της χώρας, τηρώντας παράλληλα τις ισχύουσες προϋποθέσεις διάθεσης προϊόντων στα σχολεία. Πάντως η εφαρμογή του προγράμματος φαίνεται ότι έχει αρκετές δυσκολίες, αφού το γάλα είναι ένα προϊόν που χρειάζεται ψυγείο και έχει συγκεκριμένες ημέρες που θα μπορεί να διανεμηθεί στα σχολεία.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, με αφορμή την εφαρμογή του Μέτρου, δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς και τους Φορείς για την υποστήριξη αυτής της τόσο σημαντικής Δράσης. 

Η επιδότηση της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία, που για πρώτη φορά θα αξιοποιήσει η χώρα μας, καθώς αποτελούσε τη μόνη χώρα στην Ε.Ε. που δεν το εφάρμοζε, υλοποιεί έναν στόχο που το ΥπΑΑΤ έχει θέσει ως προτεραιότητα: την πρόσβαση όλων των μαθητών της χώρας σε ποιοτικά και υγιεινά γαλακτοκομικά προϊόντα. 

Η αξιοποίηση και του έτερου κοινοτικού Μέτρου για τη δωρεάν διάθεση φρούτων και λαχανικών σε σχολεία, που αναμένεται και αυτή σύντομα να εφαρμοστεί, πέραν των άλλων, σκοπεύει στην καθιέρωση και υποστήριξη της υγιεινής διατροφής των παιδιών. Θέσαμε το πλαίσιο και από την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων και Φορέων εξαρτάται η αποτελεσματικότητά του».

Διαβάστε το ΦΕΚ με την ΚΥΑ
-------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------