Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ

Τα κλιμάκια της τρόικας στο ΥΝΑ
Συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αρχίζουν στα μέσα της εβδομάδας οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας. Τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν είναι η πορεία των δράσεων στον τομέα της ναυτιλίας με βάση το τελευταίο Μνημόνιο, δηλαδή οι εξελίξεις στα λιμάνια και στην ακτοπλοΐα.



Σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο ο κ. Μουσουρούλης θα επιδιώξει να στείλει στη Βουλής εντός των αμέσως επόμενων ημερών. Τα θέματα της ναυτιλίας θα τεθούν άλλωστε επί τάπητος και στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Ναυτιλίας με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, πιθανότατα την Πέμπτη, στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Σαμαράς με όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Ακτοπλοΐα
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες σε σχέση με τις δράσεις που καταγράφονται στο Μνημόνιο, ένα από τα σημεία αιχμής θα είναι η ακτοπλοΐα. Η τρόικα φέρεται να έχει διαμηνύσει στο υπουργείο Ναυτιλίας ότι οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο δεν κρίνονται επαρκείς όσον αφορά την ενίσχυση του χαρακτήρα της αγοράς ως σημείου στήριξης του τουρισμού.

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας υποστηρίζουν ότι ασκούνται πιέσεις για την περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτικών στην ακτοπλοΐα και την ευθυγράμμιση των οργανικών συνθέσεων με εκείνες που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου για τα πλοία τα οποία δραστηριοποιούνται στις γραμμές της Αδριατικής. Ουσιαστικά θα απαιτηθεί η εφαρμογή των οργανικών συνθέσεων που απορρέουν από το Safe Manning, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός για το cabotage επιτρέπει στα κράτη υποδοχής θα εφαρμόζουν την εθνική τους νομοθεσία.

Λιμάνια
Η μείωση του εργασιακού κόστους στα λιμάνια μέσω και της απελευθέρωσης της εργασίας των λιμενεργατών και οι δράσεις για την αξιοποίηση των λιμένων, κυρίως μέσω παραχωρήσεων, είναι τα σημεία που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο για τα λιμάνια. Η τρόικα θα ενημερωθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας για την εξέλιξη αυτών των δράσεων που αποτελούν προϋποθέσεις για την ιδιωτικοποίηση των λιμένων.
---------------------------
Πηγή: Ημερησία
---------------------------