Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Επ' αόριστον θα δίνονται οι συντάξεις για μη αναστρέψιμες αναπηρίες


Τέλος στην ταλαιπωρία όσων ήταν αναγκασμένοι να επαναξιολογούνται

«Επ αόριστον» θα απονέμεται η σύνταξη στους ανάπηρους, οι οποίοι πάσχουν από μη αναστρέψιμες παθήσεις. Μέχρι τώρα οι πολίτες με προβλήματα αναπηρίας έπρεπε - από καιρού εις καιρόν - να επανεξετάζονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές, ώστε να συνεχίζεται η καταβολή της σύνταξης.



Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τον τερματισμό του σημερινού καθεστώτος και την λήξη της ταλαιπωρίας χιλιάδων συνταξιούχων. Συγκεκριμένα οι επαναλαμβανόμενες αξιολογήσεις των μη αναστρέψιμων παθήσεων θα σταματήσουν.

Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας επ' αόριστον.

Σήμερα συνεδρίασε για πρώτη φορά η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, που έχει αναλάβει το έργο του καθορισμού των παθήσεων για τις οποίες ορίζεται η διάρκεια της αναπηρίας θα είναι «επ' αόριστον».

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης τόνισε πως με την ολοκλήρωση των εργασιών «θα κλείσει ένα κεφάλαιο ταλαιπωρίας για πολλούς ανάπηρους συμπολίτες μας, που ήταν αναγκασμένοι να επαναξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα για αναπηρίες μη αναστρέψιμες.»

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην επιτροπή συμμετέχουν ως πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Π. Κοκκόρης, ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ. Ρ. Σπυρόπουλος, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, οι καθηγητές ιατροί κκ. Χρ. Στεφανάδης και Ελ. Σταμπούλης, οι ιατροί του Ειδικού Σώματος Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών κκ. Θάλεια Σπυροπούλου, Κ. Βλάχος και Ι. Ζαχαρός, ο ιατρός εργασίας κ. Γ. Κουρουκλής,καθώς και ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜεΑ) κ. Χρ. Νάστας.
--------------------------
Πηγή: Το ΒΗΜΑ
--------------------------