Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Τα θαλάσσια φυτά απορροφούν περισσότερο άνθρακα από ό,τι τα δάση

Τα θαλάσσια φυτά της παράκτιας ζώνης μπορούν να απορροφήσουν ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο περισσότερο θερμοκηπικό άνθρακα από ό,τι τα δάση, το οποίο σημαίνει ότι αυτά τα φυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της λύσης για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, λένε οι επιστήμονες σε μια νέα μελέτη.


Μολονότι τα θαλάσσια φυτά καλύπτουν λιγότερο από το 0,2 τοις εκατό της έκτασης των ωκεανών παγκοσμίως, μπορούν να συγκρατήσουν έως και 83.000 τόνους άνθρακα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, αναφέρει μια διεθνής ερευνητική ομάδα στο περιοδικό Nature Geoscience.

Αυτή η ποσότητα είναι υπερδιπλάσια από τους 30.000 τόνους άνθρακα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο που τυπικά μπορεί να αποθηκεύσει ένα δάσος στη στεριά.

Οι ωκεανοί της Γης είναι μια σημαντική δεξαμενή άνθρακα, που αφαιρεί από την ατμόσφαιρα μέρος του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο προκαλεί θέρμανση του κλίματος, και τα θαλάσσια φυτά συγκρατούν περισσότερο από το 10 τοις εκατό όλου του άνθρακα που δεσμεύεται στους ωκεανούς κάθε χρόνο, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.


Στη μελέτη συμμετέχουν ερευνητές από τη Virginia (ΗΠΑ), την Ισπανία, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και την Ελλάδα. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο James Fourqurean του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Florida.

«Τα θαλάσσια φυτά έχουν τη μοναδική ικανότητα να εξακολουθούν να αποθηκεύουν άνθρακα στις ρίζες τους και στον βυθό της θάλασσας στις παράκτιες περιοχές», είπε ο Fourqurean σε μια δήλωσή του. «Βρήκαμε περιπτώσεις όπου εκτάσεις θαλάσσιας βλάστησης αποθηκεύουν άνθρακα εδώ και χιλιάδες χρόνια.»

Εκτός του ότι απορροφούν άνθρακα, τα θαλάσσια φυτά φιλτράρουν τα ιζήματα πριν αυτά καταλήξουν στους ωκεανούς, προστατεύουν τις ακτές από πλημμύρες και θύελλες και φιλοξενούν ψάρια, οστρακόδερμα και άλλα εμπορεύσιμα είδη.


Κάποιες ανθρώπινες δραστηριότητες προκαλούν ζημιές στα θαλάσσια φυτά. Για παράδειγμα, τα θαλάσσια φυτά κινδυνεύουν από πετρελαιοκηλίδες και από προπέλες πλοίων.

Κάποιοι από τους ερευνητές που συμμετέχουν στη μελέτη είναι μέλη του Blue Carbon Initiative, ενός παγκόσμιου σχεδίου για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μέσω της διατήρησης και της αποκατάστασης των παράκτιων θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η πρωτοβουλία αυτή είναι μια συνεργασία της UNESCO, της International Union for Conservation of Nature (Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης) και της Conservation International.
----------------------------------------------------
Πηγή: Reuters-Της Deborah Zabarenko
----------------------------------------------------