Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Θα παρακάμψουν την Ελλάδα 40 πλοία - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΛΟΗΓΩΝ

Εως και 40 εμπορικά πλοία μπορεί να αναγκαστούν να παρακάμψουν τα ελληνικά λιμάνια την επόμενη εβδομάδα ή να υποστούν μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτησή τους, αν οι πλοηγοί πραγματοποιήσουν την πρώτη 48ωρη απεργία που έχουν αναγγείλει από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου, υπολογίζουν στελέχη ναυτιλιακών πρακτορείων. 

Οι πλοηγοί έχουν αποφασίσει να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με επαναλαμβανόμενες απεργίες αντιδρώντας στη μετατροπή της Πλοηγικής Υπηρεσίας σε Ανώνυμη Εταιρεία, όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας. Οι ακριβείς επιπτώσεις της απεργίας θα αποτυπωθούν τις επόμενες μέρες, καθώς από χθες τα πρακτορεία των τακτικών εμπορικών γραμμών και των κρουαζιερόπλοιων άρχισαν να ειδοποιούν τις διεθνείς εταιρείες για τις επικείμενες εξελίξεις στα ελληνικά λιμάνια.

Καθυστερήσεις

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένονται στο λιμάνι του Πειραιά και στους εμπορευματικούς σταθμούς του ΟΛΠ και της Cosco, όπου θα σημειωθούν σημαντικές καθυστερήσεις στα πλοία μεταφοράς κοντέινερ με πολύωρες αναμονές μέχρι την είσοδό τους στο λιμάνι. Η Διεθνής Ναυτική Ένωση, που εκπροσωπεί τα ναυτιλιακά πρακτορεία, ζήτησε χθες με επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη να κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου να αποτραπούν αυτές οι απεργίες που θα προκαλέσουν, όπως σημειώνει, μεγάλος κόστος στα ναυτιλιακά πρακτορεία και στις παραναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Εκτός από τα πλοία που δεν θα μπορούν να καταπλεύσουν στα λιμάνια, προβλήματα θα προκύψουν και στην επισκευαστική ζώνη, διότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να οδηγηθούν πλοία στη βάση της.

Ανεπίσημα η άποψή της είναι ότι το ΥΝΑ θα πρέπει να συζητήσει περισσότερο για το μέλλον της Πλοηγικής και να μη σπεύσει τώρα να πάρει αποφάσεις με το δεδομένο ότι σύντομα θα υπάρχουν νέα δεδομένα για τα μεγάλα ελληνικά λιμάνια λόγω των επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων - παραχωρήσεων.

Η ΔΝΕ στην ίδια επιστολή αναφέρει ότι τα περιστατικά δυσλειτουργίας στην Πλοηγική Υπηρεσία είναι πολλά και έχουν προκαλέσει αρνητικό αντίκτυπο στο εξωτερικό, ωστόσο μία απεργία σήμερα θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Τα πρακτορεία απευθύνουν έκκληση και προς τους πλοηγούς να επανεκτιμήσουν τις αποφάσεις τους για απεργίες αναλογιζόμενη τη ζημιά που θα προκληθεί στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο.
-------------------------------------
Πηγή: Ημερησία
-------------------------------------