Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Στα 3,25 εκτοξεύτηκε η τιμή του ελαιολάδου στην Ισπανία

Ενώ έχουν παγώσει οι τιμές αγοράς ελαιολάδου σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας όπως Κρήτη, Πελοπόννησο, νησιά Ιονίου και Λέσβο σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) 5 Φεβρουαρίου 2013, η τιμή του έχτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία εκτοξεύεται στις 3,25 ευρώ/Κ για οξύτητα 0,3 βαθμών.

Η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη κατά 7,3% σε σχέση με την τιμή που διαμορφώθηκε στην Ισπανία την περίοδο από 23 έως 29 Ιανουαρίου 2013, κατά την οποία η μεγαλύτερη τιμή σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΔΗΚ διαμορφώνονταν στα 3,03 ευρώ/Κ για το έχτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Στο επίπεδο των ελαχίστων τιμών είχαμε μια πολύ μικρή άνοδο. Από την τιμή των 2,78 ευρώ/Κ την περίοδο 23 έως 29 Ιανουαρίου 2013, η τιμή διαμορφώθηκε στις 2,79 ευρώ/Κ την περίοδο 30 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου.

Την ίδια περίοδο παρατηρείται μια σημαντική πτώση της σχετικά έντονης ζήτησης των δύο προηγούμενων εβδομάδων. Από 2.138 τόνους κατέβηκε στους 1.971 τόνους για το έχτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η πτώση αυτή πιθανόν να οφείλεται στην ανεπάρκεια του έχτρα παρθένου ελαιολάδου και σε μια δυσπιστία στην ποιότητα του παρθένου που εξαρτάται από τα αποτελέσματα προσδιορισμού των αλκυλεστέρων. Πάντως οι αγοραστές περιμένουν να δουν την εξέλιξη των αγορών  και τον τελικό όγκο της φετινής παραγωγής όταν στα μέσα του Φλεβάρη η συγκομιδή θα μπει στο τελικό στάδιο.

Στην γειτονική Ιταλία, που είναι ο αποδέκτης της πώλησης του μεγαλύτερου όγκου χύμα ελληνικού ελαιολάδου, η μέγιστη τιμή του έχτρα παρθένου ελαιολάδου παραμένει σταθερή από τις 14 Ιανουαρίου 2013 στο επίπεδο των 3,07 ευρώ/Κ και στα 2,53 ευρώ/Κ για το παρθένο. Για το λαμπάντε παρατηρείται μια μικρή πτώση από 2,37 ευρώ/Κ (14-20 Ιανουαρίου) στα 2,27 ευρώ/Κ.

Την ίδια στιγμή η ΕΑΣ Πεζών στο νομό Ηρακλείου μειώνει την τιμή στα 2,50 ευρώ/Κ για οξύτητα 0,3 βαθμών, από το 2,60 ευρώ/Κ που είχε την προηγούμενη περίοδο. Αντίθετα η ΕΑΣ Ηρακλείου συνεχίζει να αγοράζει ελαιόλαδο στην τιμή των 2,60 ευρώ/Κ, χωρίς να βλέπει λόγους μείωσης, τουλάχιστον για το άμεσο χρονικό διάστημα.

Αισιοδοξούν οι παραγωγοί - ψυχραιμία συστήνουν οι συνεταιριστές

Παρά το γεγονός του παγώματος των τιμών σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας, στον κόσμο της ελαιοπαραγωγής επικρατεί μια αισιοδοξία  για την πορεία της τιμής του ελαιολάδου. Οι συνεταιριστές συστήνουν ψυχραιμία και υπομονή και όχι πανικό, ώστε να μην χαθεί η καλή προοπτική που υπάρχει για το προϊόν.

Τονίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι θα γίνει και πώς θα κινηθεί η αγορά, αλλά οι ενδείξεις που υπάρχουν με την μεγάλη μείωση της παραγωγής στην Ισπανία και τις εξελίξεις των τιμών στην Ισπανική αγορά ελαιολάδου, την μεγαλύτερη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τους κάνει αισιόδοξους. Δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις που θα είναι σε βάρος του προϊόντος.

Οι ελαιοπαραγωγοί αφού έχουν μπει στην διαδικασία και έχουν κρατήσει σημαντικές ποσότητες αδιάθετες, καλό είναι να το κρατήσουν ακόμη για να πετύχουν καλύτερες τιμές. Πάντως υπάρχει μια γενικότερη αισιοδοξία και κάποια χαμόγελα, γιατί μην ξεχνάμε ότι πέρυσι το λάδι είχε 1,95 και 2 ευρώ.
-------------------------
Πηγή: paseges.gr
-------------------------