Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Παρουσιάστηκε βιβλίο μαθητών για τους μύθους και τα τοπωνύμια της Ελαφονήσου

“ Τίτλος της ενδιαφέρουσας βιβλιοπρότασης: «Ιστορίες της Ελαφονήσου, Μύθοι και Δοξασίες για τα τοπωνύμια του νησιού μας» ”

Το βιβλίο με τίτλο «Ιστορίες της Ελαφονήσου, Μύθοι και Δοξασίες για τα τοπωνύμια του νησιού μας», το οποίο συνέγραψαν μαθητές του Γυμνασίου Ελαφονήσου, παρουσιάστηκε σε σχετική εκδήλωση που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 25 Ιουνίου σε αίθουσα του σχολείου. Για το βιβλίο μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Μέντης, συγγραφέας, πανεπιστημιακός, ιστορικός ερευνητής και πρόεδρος του Δ. Σ. του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μέντης εστίασε την κριτική του στα εξής:

«Το παρόν έχει πάντα τον τρόπο του να αμύνεται σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς μέσα από την προσφυγή του σε ένα βιωματικό παρελθόν που σμίγει τη νέα γενιά με κείνη που άφησε τα ίχνη της στους εκάστοτε θηρευτές μνήμης. 

Οι μαθητές του Γυμνασίου Ελαφονήσου ακολουθώντας τα κελεύσματα μιας ενεργού μνήμης περπάτησαν στα μονοπάτια της ιστορίας χτίζοντας με τα λιθαράκια της ένα αξιοζήλευτο οικοδόμημα που εκκαλεί σε ένα φυλλομέτρημα κατάθεσης ψυχής και σε ένα ψηλάφισμα του Θαλασσοκεντρικού, Νησοστέφανου και Σμιγοπέλαγου Πολιτισμού του Νότου. Συνοδοιπόροι αλλά και ακάματοι οδηγοί σε αυτά τα σαγηνευτικά μονοπάτια οι καθηγητές του Γυμνασίου και οι πρωτεργάτες των πνευματικών και πολιτισμικών δράσεων (όπως η κυρία Χατζή κ.α.) που συνεχίζουν να είναι εμπνευστές κάθε πρωτοποριακής προσπάθειας και να χαράζουν ρότες για την πολιτισμική καταξίωση του νησιού. 

Ακαταπόνητοι ναυτίλοι οι μαθητές για μια γνήσια και Οδυσσειακή αναμέτρηση με την Ιστορία. Πολλά και ξεχωριστά είναι τα εύσημα σε όλους τους μύστες του τοπικού γαιοπολιτισμού, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τους γονείς, τους πρεσβύτερους και λοιπούς συνοδοιπόρους, που μετείχαν σε αυτό το ατέρμονο γαϊτανάκι των δοξασιών και των μύθων ανευρίσκοντας μία δική τους Ατλαντίδα και προκαλώντας για άλλες ανάλογες προσπάθειες έτσι ώστε να βρουν και οι μύθοι των τόπων τη δική τους θέση στην Ιστορία. 

Είναι σίγουρο ότι το παρόν πόνημα δεν είναι παρά μόνο η πηγή μιας γραφής που συγγράφει, συμπλέκει και συμπαρασύρει συγγραφείς και αναγνώστες προς τις ακρογιαλιές ενός σμαραγδογάλαζου βυθού και αναγεννιέται χάρη στη φροντίδα μιας νεότευκτης γενιάς πολυπραγμόνων ναυτόπαιδων. 

Αυτοί πλέον ξεφεύγουν από την εκλαΐκευση της βούλησης και προσχωρούν στο διηνεκές της γνώσης και της διεκδίκησης αξιών. Με τα ιστία ανοιχτά ας αρμενίσετε ελλιμενιζόμενοι κι ας ελλιμενισθεί τε με τη σκέψη μιας κατοπινής πλεύσης. Οψόμεθα εις ανόθευτα πελάγη πολιτισμικών νεροσυρμών».
--------------------------
Πηγή: notospress.gr
--------------------------